Пълнени чушки с кайма и ориз
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 6-8 бр. чушки за пълнене
- 350 гр. кайма
- 150 гр. ориз
- 1 бр. глава лук
- 1 бр. морков
- 3 с.л. доматено пюре или 250 гр. домати (нарязани на ситно)
- 50 мл. олио
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. захар
- чубрица на вкус
- черен пипер на вкус
- магданоз на вкус
- 500 мл. вода гореща
За заливката (по желание)
- 2 бр. яйца
- 1 ч.ч. кисело мляко
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Измийте и почистете чушките от дръжките и семките, като се стараете да не ги разкъсвате.
- Измийте и оцедете ориза.
- Почистете и нарежете на ситно лука, моркова, както и доматите (ако използвате пресни домати).
- Изберете програма SAUTE (СОТИРАНЕ), задайте висока температурна настройка (High/More) и оставете уредът да загрее добре.
- Във вътрешния съд на Instant Pot добавете олиото.
- Добавете лука и моркова заедно с 1 равна чаена лъжичка захар, и сотирайте.
- Когато лукът стане златист, добавете ориза и продължете да разбърквате.
- Когато оризът стане прозрачен, добавете каймата. Раздробете каймата, за да стане на трохи, след което добавете доматеното пюре (или нарязаните домати) и задушете за кратко.
- Добавете 200 мл. гореща вода и променете настройката на програмата, за да намалите температурата (Low/Less).
- Добавете подправките, черния пипер и солта. Разбърквайте от време на време, за да не загори по дъното.
- Когато оризът поеме течността, изключете програмата с CANCEL (ОТКАЗ).
- Прехвърлете така приготвената плънка за чушките в друг съд.
- Без да го измивате, във вътрешния съд на Instant Pot добавете 100 мл. гореща вода и оставете така за 1-2 минути.
- С помощта на шпатула/дървена лъжица се уверете, че по дъното на съда няма останали залепнали парченца (при необходимост ги отлепете и смесете с течността).
- Преди да напълните чушките, пробийте с остър нож малка дупка на всяка чушка от страната, на която ще лежи в съда. Така във вътрешността на чушките ще има достъп на течност и целият ориз ще може да се сготви равномерно.
- Напълнете чушките с плънката.
- Подредете вече напълнените чушки във вътрешния съд, като ги поставите полулегнали и застъпени.
- Долейте останалата вода и поставете капака за готвене под налягане.
- Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Ниско налягане (Low) и време 10 минути.
- Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено за 15 минути (15NR).
- Освободете ръчно останалата пара, ако има такава.
- Чушките са готови за консумация.
Запичане
- Преценете количеството останала течност след готвенето под налягане преди да запечете чушките, като при необходимост отсипете част от нея.
- Ако уредът разполага със запичащ капак, поставете капака Air Fryer и настройте програма ROAST (ПЕЧЕНЕ) на 190°С за време около 10-12 минути (или по желание).
Заливка + Запичане
- След като готвенето под налягане приключи и налягането вече е освободено, поставете внимателно мултифункционалната решетка за готвене на пара върху чушките, така че да ги притисне леко и да не могат да се разместят. Внимателно извадете и наклонете вътрешния съд като придържате и решетката за дръжките ѝ, и излейте соса в друг съд. Върнете вътрешния съд в уреда и премахнете решетката.
- В отделна купа разбийте 2 яйца с чаша кисело мляко, добавете част от соса и подправете с малко сол. Залейте пълнените чушки с готовата заливка.
- Поставете капака Air Fryer и настройте програма ROAST (ПЕЧЕНЕ) на 190°С за време около 10-12 минути (или по желание).
Много точна и сполучлива рецепта
Много вкусно!
Ммм вкусотия!
Рецептата е полезна, благодаря!
Ако искам да заменя ориза с булгур, какви промени трябва да направя в рецептата?
Много вкусно стана всичко .
Чудесна рецепта
Много добра