Кюфтета от картофи и тиквички
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
За кюфтетата
- 600 гр. тиквички обелени и настъргани на ситно
- 400 гр. картофи средно големи, измити
- 1-2 бр. стръка пресен лук нарязан на ситно (25 гр.)
- 1 бр. яйце размер "М"
- 3 с.л. галета + допълнително за овалване
- 1 с.л. брашно
- щипка бакпулвер добавен към брашното
- 100 гр. сирене натрошено
- 25 гр. сирене чедър нарязано на малки кубчета (по желание)
- 25 гр. пармезан настърган (по желание)
- 30 гр. масло разтопено
- 1 1/2 ч.л. сол
- копър нарязан на ситно (на вкус)
- магданоз нарязан на ситно (на вкус)
- олио (за намазняване)
- 1 ч.ч. вода
За соса (по желание)
- 2 с.л. кисело мляко
- 2 с.л. майонеза
- 2 с.л. заквасена сметана
- чесън на вкус
- копър на вкус
- сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Приготвяне на кюфтетата
- Поставете настърганите тиквички в гевгир над купа. Посолете ги с 1 ч.л. сол, разбъркайте ги и ги оставете да се отцеждат за около 30 минути.
- Поставете картофите (цели и необелени) върху мултифункционалната решетка. Добавете водата във вътрешния съд.
- Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Високо налягане (High) и времето за готвене на 8 минути.
- Когато програмата приключи, освободете бързо (ръчно) налягането.
- Извадете картофите заедно с решетката. Картофите няма да са напълно сготвени. В процеса на изстиване ще се сготвят до полуготово състояние, точно каквото е необходимо.
- В купа смесете настърганите тиквички, лука, копъра и магданоза.
- Към сместа добавете яйцето, галетата, брашното (с бакпулвера) и натрошеното сирене.
- Добавете сиренето чедър и пармезана.
- Обелете картофите и ги настържете на ситно ренде.
- Добавете маслото и 1/2 ч.л. сол.
- Разбъркайте картофите и ги добавете в купата при останалите продукти.
- Омесете добре сместа. Покрийте купата с капак и я оставете да „си почине“ в хладилник за около 30 минути.
- Оформете кюфтетата, като предварително намазните ръцете си. Сплескайте ги до около 1,5 см. дебелина и ги оваляйте в галета.
Печене (в комбиниран уред или в отделен ейр фрайър)*
- Изберете програма AIR FRY (ПЪРЖЕНЕ С ГОРЕЩ ВЪЗДУХ), настройте температурата на 188˚С и времето за готвене на 22 минути, след което натиснете Start.
- Когато уредът сигнализира с Add food, намазнете приставката/кошницата и подредете кюфтетата в кошницата.
Приготвяне на соса и сервиране
- Поднесете кюфтетата от тиквички и картофи със сос от равни части кисело мляко, майонеза и заквасена сметана, подправен със счукан чесън, сол и копър на вкус.