Информация за кампанията Black Friday - вижте ТУК

Generic selectors
Само точни съвпадения
Търси в заглавието
Търси в съдържанието
Post Type Selectors
Продукти
Рецепти
Статии
Страници

 

Инстант Пот | Рецепта за Кюфтета от картофи и тиквички

Кюфтета от картофи и тиквички

4.67* от 6 гласа
Instant Pot Bulgaria
ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА 20 мин
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ 30 мин
за "почивка" на сместа 30 мин
ТИП ЯСТИЕ Предястие, Основно ястие, Детско меню, Компонент
ПОРЦИИ 5

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  

За кюфтетата

  • 600 гр. тиквички обелени и настъргани на ситно
  • 400 гр. картофи средно големи, измити
  • 1-2 бр. стръка пресен лук нарязан на ситно (25 гр.)
  • 1 бр. яйце размер "М"
  • 3 с.л. галета + допълнително за овалване
  • 1 с.л. брашно
  • щипка бакпулвер добавен към брашното
  • 100 гр. сирене натрошено
  • 25 гр. сирене чедър нарязано на малки кубчета (по желание)
  • 25 гр. пармезан настърган (по желание)
  • 30 гр. масло разтопено
  • 1 1/2 ч.л. сол
  • копър нарязан на ситно (на вкус)
  • магданоз нарязан на ситно (на вкус)
  • олио (за намазняване)
  • 1 ч.ч. вода

За соса (по желание)

  • 2 с.л. кисело мляко
  • 2 с.л. майонеза
  • 2 с.л. заквасена сметана
  • чесън на вкус
  • копър на вкус
  • сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
 

Приготвяне на кюфтетата

  • Поставете настърганите тиквички в гевгир над купа. Посолете ги с 1 ч.л. сол, разбъркайте ги и ги оставете да се отцеждат за около 30 минути.
  • Поставете картофите (цели и необелени) върху мултифункционалната решетка. Добавете водата във вътрешния съд.
  • Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Високо налягане (High) и времето за готвене на 8 минути.
  • Когато програмата приключи, освободете бързо (ръчно) налягането.
  • Извадете картофите заедно с решетката. Картофите няма да са напълно сготвени. В процеса на изстиване ще се сготвят до полуготово състояние, точно каквото е необходимо.
  • В купа смесете настърганите тиквички, лука, копъра и магданоза.
  • Към сместа добавете яйцето, галетата, брашното (с бакпулвера) и натрошеното сирене.
  • Добавете сиренето чедър и пармезана.
  • Обелете картофите и ги настържете на ситно ренде.
  • Добавете маслото и 1/2 ч.л. сол.
  • Разбъркайте картофите и ги добавете в купата при останалите продукти.
  • Омесете добре сместа. Покрийте купата с капак и я оставете да „си почине“ в хладилник за около 30 минути.
  • Оформете кюфтетата, като предварително намазните ръцете си. Сплескайте ги до около 1,5 см. дебелина и ги оваляйте в галета.

Печене (в комбиниран уред или в отделен ейр фрайър)*

  • Изберете програма AIR FRY (ПЪРЖЕНЕ С ГОРЕЩ ВЪЗДУХ), настройте температурата на 188˚С и времето за готвене на 22 минути, след което натиснете Start.
  • Когато уредът сигнализира с Add food, намазнете приставката/кошницата и подредете кюфтетата в кошницата.

Приготвяне на соса и сервиране

  • Поднесете кюфтетата от тиквички и картофи със сос от равни части кисело мляко, майонеза и заквасена сметана, подправен със счукан чесън, сол и копър на вкус.

Бележки

*Печенето в комбиниран уред или в отделен еър фрайър може да отнеме различно време до няколко минути. Гответе до готовност и получаване на златиста коричка.
ТАГОВЕ пресен лук, картофи, яйца, чедър, сирене, масло, брашно, галета, тиквички
4.67 from 6 votes (6 ratings without comment)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оценете рецептата




Максималният размер на файла за качване: 10 MB. Можете да качите: снимка. Пуснете файловете тук

Вашата количка

Количества: 0 Артикули: 0
Нямате продукти в количка.
0.00 лв. (вкл. ДДС)
0.00 лв.