Скумрия с домати (плакия)
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 2 бр. риба скумрия средно големи, почистени
- 1 бр. лимон (ще се използва сокът)
- 2 бр. зърна бахар
- 2 бр. дафинови листа
- 100 гр. кромид лук нарязан на полумесеци
- 100 гр. праз лук нарязан на полумесеци
- 3 с.л. олио
- 1 бр. морков нарязан на полумесеци
- 1 бр. зелена чушка нарязана на кубчета
- 20 гр. корен от целина нарязана на кубчета
- 100 мл. бяло вино
- 100 мл. вода
- 2 бр. листа девисил
- 2 бр. листа от целина
- 100 мл. доматен сок
- 2 бр. домати единият нарязан на кубчета, а другият - на шайби
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
- черен пипер на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Почистете рибите от главите и опашките. Измийте рибите, като обърнете специално внимание на тъмните ципи и на черната ивица отвътре по продължение на гръбнака. Премахнете ги.
- Подсушете леко рибите с кухненска хартия и ги сложете в чиния.
- Поръсете рибите отвсякъде с лимоновия сок.
- Посолете рибите отвътре и отвън.
- Поставете във вътрешността на рибите по 1 бр. зърно бахар и по 1 бр. дафинов лист, и поръсете с черен пипер.
- Оставете рибите настрани, за да се мариноват.
- Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на степен High (Висока) и добавете олиото.
- След като мазнината загрее, добавете двата вида лук и моркова, и ги сотирайте за няколко минути. След като лукът омекне, намалете степента на програмата.
- Добавете захарта и разбъркайте.
- Добавете чушката и корена от целина, и разбъркайте.
- След около минута добавете нарязания на кубчета домат, солта и черния пипер.
- Добавете бялото вино, разбъркайте и изчакайте, докато алкохолът се изпари.
- Добавете водата, зелените подправки и доматения сок, и разбъркайте.
- След като ястието закъкри, добавете рибите.
- Похлупете със стъклен капак и гответе в продължение на 10 минути.
- Обърнете рибите от другата страна и върху тях подредете доматите на шайби.
- Поръсете със сол и намажете отгоре с олио. Поставете отново капак и гответе още 10 минути.
- Когато времето изтчече, поставете капака Air Fryer и изберете програма ROAST (ПЕЧЕНЕ), настройте температурата на 190˚С и времето за готвене на 15 минути.
- Когато програмата приключи, оставете ястието за още 5 минути под капак, след което го сервирайте.
Въпросната рецепта е по-подходяща за тава.
В Инстант пот съм готвил скумрия ропотамо, по рецепта за тенджера под налягане. Номера е след като се сготви да престои без да се бута най-малко денонощие, а може и седмица. Аз махам вътрешния съд, покривам го с фолио и в хладилника за няколко дена. Но нямя какво да се лъжем, качеството на скумрията, която се продава сега е много ниско и от това страват приготвените ястия.
Изглежда вкусно. Ще пробвам и ще споделя.