Хляб с круши
Оборудване
- Силиконова форма за хляб с падащо дъно
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 175 гр. масло меко + допълнително за намазване
- 100 гр. кафява захар светлокафява, мека
- 3 бр. яйца големи
- 150 гр. брашно самонабухващо
- 85 гр. орехи накълцани
- 1 ч.л. канела на прах
- щипка индийско орехче
- 1/2 ч.л. сол морска, фина
- 2 бр. круши зрели, обелени, с премахната сърцевина и нарязани на хапки или пасирани
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- В голяма купа разбъркайте с миксер маслото и захарта за 3-4 минути, докато станат леки и пухкави.
- Добавете яйцата едно по едно докато продължавате да разбърквате.
- В отделна купа смесете брашното, орехите, канелата, индийското орехче и солта. Добавете ги в голямата купа, като разбъркате колкото да се смесят. Не прекалявайте с разбъркването.
- Добавете и крушите и разбъркайте отново.
- Прехвърлете сместа в предварително намазнената (дъното и стените) силиконова форма за хляб. Покрийте с алуминиево фолио за печене.
- Във вътрешния съд на Instant Pot дoбавете 750 мл. студена вода и поставете решетката за готвене на пара. Внимателно сложете формата за хляб върху решетката (може да използвате и слинг).
- Поставете капака за готвене под налягане. Уверете се, че механизмът за изпускане на пара е на позиция Vent/Venting (Освобождаване).
- Настройте програма STEAM (ГОТВЕНЕ НА ПАРА) на 20 минути. Важно: Програмата няма да отброява оставащото време, защото уредът няма да достигне необходимото налягане (тъй като е на позиция Vent/Venting и изпуска пара), така че използвайте втори таймер за 20 минути. Това време е необходимо за втасване.
- След като изтекат 20 минути спрете програмата с CANCEL (ОТКАЗ) и преместете механизма за изпускане на пара на Seal/Sealing (Запечатване).
- Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Високо налягане (High) и време 40 минути.
- Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено за 15 МИН., след което освободете бързо останалата пара (QR).
- Охладете хляба във формата за 45 минути до 1 час, преди да го извадите и нарежете.