Фалафел
Оборудване
- Допълнителен съд с подходящ размер
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
за фалафела
- 1 бр. консерва нахут (400 гр.)
- 1/2 бр. глава червен лук нарязан на кубчета
- 25 гр. магданоз нарязан на ситно
- 1/3 ч.ч. тиквичка (80 гр.) настъргана
- 3 бр. скилидки чесън счукан
- 1 ч.л. кимион
- 1 ч.л. сол
- 2 с.л. брашно с набухвател (може и безглутеново)
- 2 с.л. чиа (или смлени ленени семена)
- зехтин
за салатата
- 1 бр. краставица обелена и нарязана на парченца
- 1/2 бр. глава червен лук нарязан на жулиени
- 1 ч. л. лимонов сок
- 25 гр. листа от мента нарязани на ситно
- сол и черен пипер на вкус
за млечния сос
- 1 ч.ч. кисело мляко пълномаслено
- 1 ч.л. лимонов сок
- сол и черен пипер на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
на фалафела
- Поставете всички съставки за фалафела (нахут, червен лук, магданоз, тиквичка, чесън, брашно, чия, кимион и сол) в кухненски робот и пасирайте добре.
- Намазнете допълнителния съд със зехтин и изсипете получената смес в него.
- Загладете сместа с помощта на шпатула и намазнете с допълнително зехтин отгоре.
- Поставете съда в уреда и изберете програма AIR FRY (ПЪРЖЕНЕ С ГОРЕЩ ВЪЗДУХ), настройте температурата на 185˚С и времето за готвене на 25 минути.
- Гответе фалафела до получаване на златист загар (проверете готовността му към средата на зададеното време).
на салатата (по желание)
- В купа смесете краставицата и червения лук.
- Овкусете със сол и добавете лимоновия сок. Оставете салатата "да почине".
- Изцедете водата от салатата и добавете ментата. Разбъркайте добре.
- Овкусете със зехтин, сол (ако е необходимо) и черен пипер на вкус.
на млечния сос (по желание)
- Смесете киселото мляко с лимоновия сок.
- Овкусете със сол и черен пипер на вкус.
- Когато фалафелът е готов, го извадете и го оставете да "си почине".
- Сервирайте фалафела заедно със салатата и млечния сос.