Чийзкейк с бисквити
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 1 ч.ч. вода
- 26 бр. шоколадови бисквити с крем тип сандвич, Орео или подобни, разделени
- 2 с.л. масло разтопено
- 450 гр. крема сирене меко
- 1/2 ч.ч. захар
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 1/2 ч.ч. заквасена сметана пълномаслена
- 2 бр. яйца големи, със стайна температура
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Сипете водата във вътрешния съд на Instant Pot и поставете решетката за готвене на пара. Намаслете тава с падащо дъно (форма за печене/торта, ~18 см. диаметър) и оставете настрана.
- Натрошете 16 шоколадови бисквити до оформянето на малки трохи (можете да използвате плик за сандвичи с цип и точилка).
- В малка купа смесете натрошените бисквитки и разтопеното масло.
- Оформете блат от сместа по дъното и до половината височина по стената на вече намаслената тава. Охладете блата от бисквитки в хладилник докато приготвяте крема на чийзкейка.
- Разбийте с миксер крема сиренето, захарта и ванилията докато се образува лека и пухкава смес, около 2 минути.
- Бавно добавете заквасена сметана докато разбърквате.
- Добавете яйцата едно по едно като разбърквате междувременно. Не прекалявайте с разбъркването на сместа.
- Начупете останалите бисквитки и добавете половината от тях в чийзкейк крема. Запазете останалите начупени бисквитки за декорация.
- Изсипете чийзкейк крема върху блата.
- Поставете внимателно формата/тавата върху решетката за готвене на пара във вътрешния съд (използвайте силиконов слинг или си направете слинг от прегънато алуминиево фолио за печене).
- Затворете капака за готвене под налягане.
- Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на 40 минути.
- Когато времето изтече, оставете налягането да се освободи естествено изцяло.
- Внимателно извадете формата от вътрешния съд и я поставете върху решетка, за да се охлади до стайна температура.
- Покрийте с опаковъчно (стреч) фолио и оставете в хладилник за минимум 8 часа.
- Декорирайте чийзкейка с останалите начупени бисквити и сервирайте.