До 80% по-малко разходи за електроенергия

Generic selectors
Само точни съвпадения
Търси в заглавието
Търси в съдържанието
Post Type Selectors
Продукти
Рецепти
Статии
Страници

 

Инстант Пот | Рецепта за Пълнени чушки с кайма и ориз

Пълнени чушки с кайма и ориз

4.84* от 12 гласа
Instant Pot Bulgaria
ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА 10 мин
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ 35 мин
ТИП ЯСТИЕ Основно ястие
ПОРЦИИ 4

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  

  • 6-8 бр. чушки за пълнене
  • 350 гр. кайма
  • 150 гр. ориз
  • 1 бр. глава лук
  • 1 бр. морков
  • 3 с.л. доматено пюре или 250 гр. домати (нарязани на ситно)
  • 50 мл. олио
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. захар
  • чубрица на вкус
  • черен пипер на вкус
  • магданоз на вкус
  • 500 мл. вода гореща

За заливката (по желание)

  • 2 бр. яйца
  • 1 ч.ч. кисело мляко

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
 

  • Измийте и почистете чушките от дръжките и семките, като се стараете да не ги разкъсвате.
  • Измийте и оцедете ориза.
  • Почистете и нарежете на ситно лука, моркова, както и доматите (ако използвате пресни домати).
  • Изберете програма SAUTE (СОТИРАНЕ), задайте висока температурна настройка (High/More) и оставете уредът да загрее добре.
  • Във вътрешния съд на Instant Pot добавете олиото.
  • Добавете лука и моркова заедно с 1 равна чаена лъжичка захар, и сотирайте.
  • Когато лукът стане златист, добавете ориза и продължете да разбърквате.
  • Когато оризът стане прозрачен, добавете каймата. Раздробете каймата, за да стане на трохи, след което добавете доматеното пюре (или нарязаните домати) и задушете за кратко.
  • Добавете 200 мл. гореща вода и променете настройката на програмата, за да намалите температурата (Low/Less).
  • Добавете подправките, черния пипер и солта. Разбърквайте от време на време, за да не загори по дъното.
  • Когато оризът поеме течността, изключете програмата с CANCEL (ОТКАЗ).
  • Прехвърлете така приготвената плънка за чушките в друг съд.
  • Без да го измивате, във вътрешния съд на Instant Pot добавете 100 мл. гореща вода и оставете така за 1-2 минути.
  • С помощта на шпатула/дървена лъжица се уверете, че по дъното на съда няма останали залепнали парченца (при необходимост ги отлепете и смесете с течността).
  • Преди да напълните чушките, пробийте с остър нож малка дупка на всяка чушка от страната, на която ще лежи в съда. Така във вътрешността на чушките ще има достъп на течност и целият ориз ще може да се сготви равномерно.
  • Напълнете чушките с плънката.
  • Подредете вече напълнените чушки във вътрешния съд, като ги поставите полулегнали и застъпени.
  • Долейте останалата вода и поставете капака за готвене под налягане.
  • Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Ниско налягане (Low) и време 10 минути.
  • Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено за 15 минути (15NR).
  • Освободете ръчно останалата пара, ако има такава.
  • Чушките са готови за консумация.

Запичане

  • Преценете количеството останала течност след готвенето под налягане преди да запечете чушките, като при необходимост отсипете част от нея.
  • Ако уредът разполага със запичащ капак, поставете капака Air Fryer и настройте програма ROAST (ПЕЧЕНЕ) на 190°С за време около 10-12 минути (или по желание).

Заливка + Запичане

  • След като готвенето под налягане приключи и налягането вече е освободено, поставете внимателно мултифункционалната решетка за готвене на пара върху чушките, така че да ги притисне леко и да не могат да се разместят. Внимателно извадете и наклонете вътрешния съд като придържате и решетката за дръжките ѝ, и излейте соса в друг съд. Върнете вътрешния съд в уреда и премахнете решетката.
  • В отделна купа разбийте 2 яйца с чаша кисело мляко, добавете част от соса и подправете с малко сол. Залейте пълнените чушки с готовата заливка.
  • Поставете капака Air Fryer и настройте програма ROAST (ПЕЧЕНЕ) на 190°С за време около 10-12 минути (или по желание).

Бележки

Ако уредът не разполага със запичащ капак, можете да запечете чушките като ги прехвърлите в подходяща тавичка и довършите на фурна.
Ако желаете да запечете чушките със заливка - след като сте ги прехвърлили в тавичка, залейте пълнените чушки с готовата заливка (следвайте същите стъпки за приготвяне, описани по-горе) и запечете във фурната.
ТАГОВЕ ориз, лук, моркови, кайма

6 отговорa за "Рецепта за Пълнени чушки с кайма и ориз"

  1. Рецептата е полезна, благодаря!
    Ако искам да заменя ориза с булгур, какви промени трябва да направя в рецептата?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оценете рецептата




Максималният размер на файла за качване: 10 MB. Можете да качите: снимка. Пуснете файловете тук

Вашата количка

Количества: 0 Артикули: 0
Нямате продукти в количка.
0.00 лв. (вкл. ДДС)
0.00 лв.