Ризото
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 1 с.л. олио
- 1 бр. глава лук нарязан
- 1 бр. скилидка чесън смян
- 250 гр. ориз Арборио
- 200 мл. бяло вино
- 600 мл. бульон или вода с кубче бульон
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- настъргано сирене и / или масло което да добавите в края
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ).
- Във вътрешния съд на Instant Pot добавете и загрейте олиото.
- Добавете лука и сотирайте като разбърквайте от време на време, докато омекне.
- Добавете ориза и леко запържете, докато цветът му стане полупрозрачен.
- Добавете виното и разбъркайте за около 1 минута.
- Добавете бульона и подправките.
- Спрете програмата с CANCEL (ОТКАЗ). Поставете капака за готвене под налягане.
- Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на 6 минути.
- Когато програмата приключи, освободете бързо налягането (QR).
- По желание добавете настърганото сирене и / или масло и разбъркайте.
Бележки
Можете да добавите сиренето и при сервиране. Количествата могат да бъдат увеличени или намалени според желания брой порции, като времето за готвене остава същото.
Страхотна. Изключително вкусен ориз.
Много лесно и вкусно ризото. Аз му слагам и малко гъби и/ли сьомга преди да стартирам програмата под налягане. Става разкошно кремообразно!