До 80% по-малко разходи за електроенергия

Generic selectors
Само точни съвпадения
Търси в заглавието
Търси в съдържанието
Post Type Selectors
Продукти
Рецепти
Статии
Страници

Кой модел мултикукър Instant Pot да изберете?

Блог I Кой херметичен мултикукър Instant Pot да изберете?

Instant Pot е един от най-реномираните производители на уреди за готвене под налягане. Неслучайно марката Instant Pot се е превърнала в нарицателно име за херметичен мултикукър в САЩ, а базовият модел Duo е най-продаваният уред в Amazon.com в категория “Уреди за готвене под налягане”. През годините фирмата е разработила редица уреди в помощ на домакинството, като част от тях вече се предлагат и в България.

Всички са херметични, всички са с неръжадеми вътрешни съдове, всички са със сваляеми капаци и се почистват в съдомиялна машина. Кой модел Instant Pot да изберете зависи изцяло от специфичните нужди на Вашето домакинство, начин на готвене и бюджет. Най-хубавото е, че грешен избор няма ツ

Вместимост – как да изберете колко голям уред Ви е необходим?

При избора на подходящ мултикукър, първата стъпка винаги е определяне на точния размер. Колкото по-голям е обемът на вътрешния съд, толкова по-големи са и габаритните размери на уреда (точни размери има в таб Спецификации на всеки модел). Мултикукърите с големи размери могат да готвят и с много малки количества, но след готвене ще е необходимо почистването на по-обемен вътрешен съд или съхраняване на обемен съд с ястие в хладилника.

Обръщаме внимание, че при готвене под налягане, ефективно се използват 2/3 от обема на вътрешния съд.

Различните модели се предлагат с общо 4 основни размера, съответно:

3 литра – подходящ за приготвяне на поне 3 порции.
5.7 литра – подходящ за приготвяне на поне 6 порции.
7.6/8 литра* – подходящ за приготвяне на поне 8 порции.
9.5 литра – подходящ за приготвяне на поне 10 порции.

идентична вместимост. Среща се и по двата начина, според спецификациите на производителя.

Определянето на порциите е от производителя и е базирано на нормална порция за потребителите в САЩ. Като цяло, в Европа размерите на всяка порция са осезаемо по-малки от тези в Америка.

Към момента в България се предлагат следните модели:

Instant Pot Duo във варианти с вместимост 3, 5.7 и 8 литра;
Instant Pot Duo Nova във варианти с вместимост 5.7, 8 и 9.5 литра;
Instant Pot Duo Plus Whisper Quiet във вариант с вместимост 5.7;
Instant Pot Pro във варианти с вместимост 5.7 и 7.6 литра;
Instant Pot Pro Plus – във вариант с вместимост 5.7.

Вътрешен съд

Всички модели Instant Pot са окомплектовани с неръждаем вътрешен съд, което е и една от основните разлики, съпоставени с други производители на мултикукри. Повече информация за това какви са предимствата и недостатъците на неръждаемите вътрешни съдове, можете да намерите тук.

Освен вместимостта на съда, друга съществена разлика е и типът на самия съд. При Instant Pot се използват 2 основни типа съдове, като те са:

Стандартен вътрешен съд без дръжки – това е най-масовият тип вътрешен съд, който се използва при всички производители на херметични мултикукъри. Поради спецификата на технологията този тип купи е с леко изпъкнала нагоре централна част. Това е недостатък при сотиране/запържване, тъй като мазнината се стича първо в краищата. Друг недостатък е въртенето на купата при разбъркване. При определени модели в основният корпус има добавени силиконови елементи, предотвратяващи завъртането при разбъркване.

Вътрешен съд с плоско дъно и дръжки – най-висок клас вътрешни съдове. Дръжките фиксират купата в основата на уреда и предотвратяват завъртането й. Конкретно при Instant Pot, съдът е и с изцяло плоско дъно, както и с възможност за използване върху всякакви котлони, включително и индукционни (полезно за бързо претопляне на ястие).

Херметичен капак и система за изпускане на налягането

Всички херметични капаци на Instant Pot са изработени с основа от неръждаема стомана. Могат да се премахват и да се мият в съдомиялна машина или под течеща вода. По капака има редица защитни елементи (клапан за изпускане на пара, поплавъчен клапан със силиконова тапа, анти-блокиращ щит и уплътнение), като всеки от тях се премахва и почиства с лекота.

Основните разлики са свързани със системата за изпускане на налягането. При нормална работа на уреда, капакът се загрява. По тази причина, при част от моделите, ще забележите “без открити метални части”, което означава, че от външната страна на капака има защита, предпазваща неволно докосване на горещия метал.

Капак с ръкохватка за освобождаване на налягането – Този тип капак е най-базовата версия и е срещана в огромна част от всички херметични мултикукъри. При освобождаване на налягането е необходимо ползвателят да завърти ръкохватка за изпускане на пара. Ръкохватката представлява и клапан за изпускане на парата и което на практика означава, че горещата пара се изпуска на сантиметри от ръката на потребителя.

Капак с бутон за освобождаване на налягането – При този тип капак, парата се освобождава от клапан за изпускане на налягането, а управлението е посредством бутон, който се натиска или завърта. Така се избягва близкият контакт между незащитена ръка и горещата пара. В допълнение, клапанът за изпускане на налягането се “накланя” леко назад, насочвайки струята пара далеч от ползвателя. Всички капаци от този тип са оборудвани и със система за автоматично херметизиране, когато капакът се затвори. Това е изключително удобно, защото премахва възможността уредът да се стартира и по невнимание да е оставен с отворен клапан за изускане на пара. Така няма опасност водата да изкипи, храната да загори и кухнята да бъде изцапана.

Капак с ключ за освобождаване на налягането – Парата се изпуска посредством ключ, разположен странично от клапана за изпускане на пара. Допълнително има механизъм за “омекотено” освобождаване на самата пара. Ако при другите модели се говори за струя пара, то при уредите с този механизъм, парата се освобождава значително по-нежно, под формата на облак. В допълнение, капачката за омекотено изпускане предпазва кухнята от нежелани пръски храна. Капакът се херметизира автоматично при затваряне и няма открити метални части. При определени модели има добавена и технология Quick Cool, позволяваща бързо спадане на налягането без изпускане на пара.

При всеки един от моделите мултикукъри Instant Pot всички елементи, които са в контакт с храната, са ирзботени от силикон (уплътненителни елементи) или висококачествена неръждаема стомана.

Програми и функции

Всички хермeтични мултикукъри Instant Pot имат набор от основни функции, които присъстват във всеки модел.

Програма Sauté (Сотиране) – работи като тиган върху котлон, скара тип плоча или грил с плоска повърхност. При отделните модели, настройките и параметрите на програмата са различни, като степените могат да варират от 2 до 6, точно както при стандартен котлон.

Програма Pressure Cook (Готвене под налягане) – най-често използваната програма. При различните модели се срещат три основни нива на налягането:

Low (Ниско) – подходящо за приготвяне на риба и морски дарове, както и на крехки зеленчуци.
High (Високо) – подходящо за приготвяне на яйца, месо, птиче месо, кореноплодни зеленчуци, овесени ядки и бобови храни.
Max (Максимално) – подходящо за консервиране и приготвяне на храни с необходимост от висока температурна обработка.

Ползвателите на Instant Pot използват предимно високо налягане, като съкращават времето при готвене на по-крехки храни и оставят уредът да освобождава налягането по естествен начин.

Програма Steam (Пара) – работи като стандартна тенджера за готвене на пара, при която завирате вода във вътрешния съд, за да сготвите храната с пара. В зависимост от модела, програмата за готвене на пара може да бъде под налягане, без налягане или и двете. Възможно е да е с една или две настройки на интензивност.

Програма Slow Cook (Бавно готвене) – работи като стандартен “Слоу кукър”, приготвяйки крехки ястия на ниска температура за дълъг период от време.

Програма Yogurt (Кисело мляко/Йогурт) – създадена е за лесно приготвяне на кисели млека и немлечни “кисели млека” (ферментирали ядкови деликатеси).

Програма Keep Warm (Поддържане на топла храна) – може да поддържа храната топла или да подгрява вече приготвени ястия, като при повечето модели има възможност за избор между поне две температурни нива (при някои модели може да се селектира и конкретна температура).

Програма Delay Start (Отложен старт) – чрез нея можете да настроите предварително уреда и ястието да Ви очаква готово, точно когато е необходимо.

Допълнителни програми/функции присъстващи в част от моделите:

Програма Sous Vide (Су Вид) – предназначена за приготвяне на храна в специална торбичка за вакуумиране, потопена под вода, при ниска температура, за продължително време. Програмата позволява задаване и поддържане на точна температура и може да се използва и за втасване на тесто, за пастьоризиране и ферментиране на кисело мляко (в основния съд или в подходящи съдове и буркани) и др.

Програма Bake (Печене) при уреди без Air Fryer капак – предназначена за втасване на тесто, приготвяне на брауни, пудинг, блат за торта, влажен бананов хляб или други десерти/печива без твърда коричка. Тази програма не може ефективно да пече, запича и дехидратира. Програмата може да се използва като за печене на тиган, когато тестото се постави директно на дъното на вътрешния съд, като в този случай се образува коричка от долната страна, в резултат на прекия контакт с горещата повърхност.

Програма Canning (Консервиране) – представлява функция на готвенето под налягане, която се базира на традиционните методи при консервиране. Спазвайки безопасните принципи на консервиране, то може да бъде лесен и икономичен начин за запазване качествата на храната в домашни условия.

Други програми:

Всички останали програми от типа на Rice (Ориз), Meat (Месо), Stew (Яхния), Porridge (Овесена каша), Multigrain (Зърнени/Варива), Egg (Яйца) и т.н. са производни на някоя от основните програми, като могат да се настроят ръчно.

Допълнителни екстри

При моделите от сериите Duo Nova, Duo Plus, Pro и Pro Plus в комплекта на уреда е включен допълнителен уплътнителен пръстен, който може да бъде използван за приготвяне на различни видове храни или за подмяна на съществуващия, ако се налага такава.

Ако предпочитате Вашият мултикукър да може да се управлява мобилно, в продуктовия ни асортимент има такъв модел и това е Instant Pot Pro Plus. Той Ви дава възможност чрез WiFi мрежа и Bluetooth връзка да се свържете с приложението Instant Brands Connect, където ще намерите над 1000 рецепти.  Също така, можете да включитe мултикукъра и да зададетe настройките на уреда точно, както изисква рецептата.


Всеки един от моделите има характеристики, които ще го направят отималния избор за Вашето домакинство. В следващите редове ще научите какви са те.

Instant Pot DUO | Кой модел Instant Pot да изберете?

DUO

Instant Pot Duo е базовият модел с възможности за херметично готвене под налягане и изключително високо качество на изработката – уредът, който превръща Instant Pot в истинска световна «мания». Това е най-продаваният модел в САЩ (единственият мултикукър, достигал продажби от над 200 000 бр. за един ден) и причината Instant Pot да се превърне в нарицателно име за този тип уреди. Независимо, че Duo е модел вече на няколко години, развитието му не е спирало и към момента в Европа уредът се предлага в последните си версии (за съответната вместимост).

Вместимост: 3, 5.7 и 8 литра.

Вътрешен съд: Стандартен вътрешен съд от неръждаема стомана без дръжки.

Херметичен капак: Капак с ръкохватка за освобождаване на налягането.

Уточнения за част от основните програми: Готвене под налягане на две нива (Low и High) и Сотиране на три нива (Less, Normal и More).

Други програми: Soup/Broth (Супа/Бульон), Meat/Stew (Месо/Яхния), Bean/Chili (Боб/Чили), Poultry (Птиче месо)*, Rice (Ориз), Multigrain (Зърнени/Варива)*, Porridge (Каша) и Yogurt (Йогурт).

*Програмата не е налична при модел Mini 3 литра.

Подходящ за: Начинаещи; при по-ограничен бюджет; уредът е с изключително добро съотношение цена/качество. Допълнителна информация защо да изберете Duo пред алтернативите на пазара можете да прочетете тук.


DUO NOVA 

Instant Pot Duo Nova надгражда базовия модел Duo, като в комплекта е добавен втори (резервен) уплътнителен пръстен. Съпоставен с Duo, Duo Nova разполага с по-голям дисплей, с допълнителен сектор с икони за статус, показващи информация за различни настройки и фазата, в която се намира уредът.

Вместимост: 5.7, 8 и 9.5 литра.

Вътрешен съд: Стандартен вътрешен съд от неръждаема стомана без дръжки.

Херметичен капак: Капак с бутон за освобождаване на налягането.

Уточнения за част от основните програми: Готвене под налягане на две нива (Low и High) и Сотиране на три нива (Less, Normal и More).

Други програми: Soup/Broth (Супа/Бульон), Meat/Stew (Месо/Яхния), Bean/Chili (Боб/Чили), Poultry (Птиче месо), Rice (Ориз), Multigrain (Зърнени/Варива), Porridge (Каша) и Yogurt (Йогурт).

Подходящ за: Начинаещи; при по-ограничен бюджет; уредът е с изключително добро съотношение цена/качество.


Instant Pot Duo Plus Qhisper Quiet Мултикукър 5.7 литра

DUO PLUS WHISPER QUIET (WQ)

Instant Pot Duo Plus Whisper Quiet надгражда допълнително класичестите модели Duo и Duo Nova. В комплекта е добавен втори (резервен) уплътнителен пръстен. Duo Plus WQ показва всички етапи на готвенето, а в основния корпус са добавени силиконови елементи, ограничаващи въртенето на вътрешния съд при разбъркване. Основна разлика с модела Duo Nova е добавянето на възможност за готвене по метода Су Вид, позволяващ прецизно поддържане на точно зададена температура за дълъг период от време. Допълнително са предвидени и 25 готови настройки (програми с памет при корекция), улесняващи готвенето. Добавена е и лента със съобщения на английски език, даваща насоки при работата с уреда.

Вместимост: 5.7 литра.

Вътрешен съд: Стандартен вътрешен съд от неръждаема стомана без дръжки. Добавени силиконови елементи в основния корпус, ограничаващи въртенето на съда при разбъркване.

Херметичен капак: Капак с ключ за освобождаване на налягането и система за тихо и омекотено изпускане на парата.

Уточнения за част от основните програми: Готвене под налягане на две нива (Low и High), Сотиране на три нива (Less, Normal и More), Програма Steam (Пара) е заменена от Sterilize (Стерилизиране) с практически еднакви възможности.

Други програми:Sous Vide (Су Вид), Cake (Торта) и 25 предварително зададени настройки за различни типове храни.

Подходящ за: Начинаещи; при търсене на последно поколение класически мултикукър с допълнителни възможности; уредът е с много добро съотношение цена/качество.


Кой мултикукър да изберете I Instant Pot Pro

PRO 

Instant Pot Pro e среден към висок клас уред, пуснат за продажба през 2021 год. Оборудван е с голям и информативен дисплей, показващ всички етапи на готвенето. В комплекта е добавен втори (резервен) уплътнителен пръстен. В сравнение с предходни модели, има добавени бутони с възможност за запаметяване на настройките на 5 любими рецепти, както и удобно напомняне след 5 или 10 мин. при комбинирано естествено и бързо изпускане на налягането.

Вместимост: 5.7 и 7.6 литра.

Вътрешен съд: Вътрешен съд от неръждаема стомана с дръжки и плоско дъно.

Херметичен капак: Капак с ключ за освобождаване на налягането и технология QuickCool (за по-бързо естествено осовбождаване на налягането).

Уточнения за част от основните програми: Готвене под налягане на две нива (Low и High), Готвене на пара със или без налягане, и Сотиране на пет нива.

Други програми: Sous Vide (Су Вид), Bake (Печене)* и 28 предварително зададени настройки за различни типове храни.

* Предназначена за втасване на тесто, приготвяне на брауни, пудинг, блат за торта, влажен бананов хляб или други десерти/печива без твърда коричка. Тази програма не може ефективно да пече, запича и дехидратира.

Подходящ за: Тези от Вас, които вече готвят с мултикукър и искат да надградят този процес; тези от Вас, които търсят среден и висок клас уред; тези от Вас, които не помнят или не записват рецепти и време за готвене.


PRO PLUS

Instant Pot Pro Plus e висок клас уред, пуснат за продажба през 2023 год. Голям и информативен тъч скрийн дисплей, WiFi свързаност с мобилното приложение Instant Brands Connect ( управление през мобилен телефон, комбинирано с рецепти) – това са само част от предимствата на модела, които ще Ви накарат да го изберете за кухненски помощник. Моделът има добавена трета степен на налягането (максимално), което го прави единствения мултикукър Instant, можещ да работи при налягане от 105 kP. При него можете да освободите налягането по три начина: естествено, бързо и на пулсации, които се задават чрез контролния панел или от мобилното приложение. В комплекта е добавен втори (резервен) уплътнителен пръстен.

Вместимост: 5.7 литра.

Вътрешен съд: Вътрешен съд от неръждаема стомана с дръжки и плоско дъно.

Херметичен капак: Капак с автоматично изпускане на налягането, което се контролира от дисплея или от мобилното приложение. Добавена опция за изпускане налягането на пулсации. Капачка за омекотено (дифузно) изпускане на налягането, без открити метални части и с технология QuickCool.

Уточнения за част от основните програми: Готвене под налягане на три нива (Low, High и Max), Готвене на пара със или без налягане, и Сотиране на шест нива.

Други програми: Rice (Ориз), Yogurt (Йогурт), Sous Vide (Су Вид) и Canning (Консервиране). Добавена функция NutriBoost, чрез която се постига ефект на кипене, подобряващ вкуса и текстурата на ястието.

Подходящ за: Потребители, който се интересуват от най-висок клас херметичен мултикукър, произведен от изобретателите на херемтичните мултикукъри – Instant Pot.


Накратко:

Ако тепърва прохождате в съвременните методи на готвене, уредите от серия Duo (Duo, Duo Nova и Duo Plus) са перфектният мултикукър за Вас и няма как да останете разочаровани. Изключително лесни за работа, интуитивни, надеждни, безопасни, качествено изработени и с милиони фенове по света.

Ако вече готвите с мултикукър от по-нисък клас и бихте искали да надградите процеса или за първи път ще ползвате херметичен мултикукър  от среден/висок клас, Instant Pot Pro e правилният избор. Умен, стилен и удобен или просто незаменим.

Ако търсите най-доброто към момента и най-висок клас – Instant Pot Pro Plus е Вашият уред. Събрал в себе си години опит, натрупан от производителя на най-продаваните херметични мутикукъри в САЩ, Pro Plus е предпочитан избор от опитни потребители, които търсят най-доброто, на което Instant са способни.

Важно! Класифицирането на уредите на базов, среден и висок клас е базирано на йерархията при моделите на Instant Pot. Това, което за нас е базов модел – например Instant Pot Duo Nova, събира в себе си системи и възможности, непостижими за много популярни производители в Европа, като например: 10+ системи за безопасност, неръждаемия вътрешен съд, интелигентните програми, които се настройват автоматично според количеството храна, автоматичното херметизиране на капака, системата за освобождаване на налягането чрез бутон, изцяло отдалечен от мястото за изпускане на пара, освобождаване на пара, без да е необходимо постоянно присъствие до уреда, изцяло премахваемия капак, който може да се почиства в съдомиялна машина, дисплей с индикация за прогреса и т.н.


Щом четете тази статия, може би ще Ви е интересно да видите още:

Към статия > Съвети за готвене с Instant Pot

Към статия > 25 често срещани грешки при готвене с Instant Pot

Към статия > Стерилизиране и бебешка храна в мултикукър – Instant Pot за Вашето дете


Статиите и снимките, публикувани на този сайт, са обект на авторско право. Копирането и разпространяването им с търговска цел, без изрично писмено съгласие на InstantPot.bg, е забранено.

Вашата количка

Количества: 0 Артикули: 0
Нямате продукти в количка.
0.00 лв. (вкл. ДДС)
0.00 лв.