Информация за кампанията Black Friday - вижте ТУК

Generic selectors
Само точни съвпадения
Търси в заглавието
Търси в съдържанието
Post Type Selectors
Продукти
Рецепти
Статии
Страници

 

Инстант Пот | Рецепта за Торта Гараш

Торта Гараш

4.75* от 8 гласа
Instant Pot Bulgaria
ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА 1 ч
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ 1 ч 30 мин
1 ден
ТИП ЯСТИЕ Десерт
ПОРЦИИ 8

Оборудване

  • Форма за торта с падащо дъно, метална, диаметър 20 см.
  • Хартия за печене
  • Здрав памучен конец или инструмент за рязане на блатове

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  

за блата

  • 200 гр. орехи настъргани
  • 80 гр. захар
  • 6 бр. белтъка
  • 1 с.л. брашно пресято
  • 1 бр. ванилия (0.2 гр. пакет, прахче) или 10 капки ванилов екстракт

за крема

  • 300 гр. черен шоколад високо качество, с поне 50% съдържание на какао, с какаово масло, без палмова мазнина (може да се използва и шоколад кувертюр)
  • 450 гр. заквасена сметана
  • 50 гр. захар
  • 1 бр. ванилия (0.2 гр. пакет, прахче) или 10 капки ванилов екстракт
  • 100 мл. течна сметана за разбиване, от краве мляко с 35% масленост, добре охладена (по желание, за по-пухкав крем)
  • 30 гр. пудра захар (по желание, за по-пухкав крем)

за глазурата

  • 100 гр. черен шоколад с екстра какао (напр. Lindt Lindor екстра какао)
  • 2 с.л. захар
  • 2 с.л. вода
  • 3 с.л. прясно мляко топло

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
 

блат

  • Покрийте дъното и стените на формата за торта с хартия за печене (за по-голямо удобство можете да залепите хартията с капка от разбития белтък от следващата стъпка).*
  • Разбийте белтъците с 80 гр. захар и ванилията на сняг до меки връхчета. Изключете миксера.
  • Добавете пресятото брашно и обърнете сместа внимателно с шпатула, за да може брашното да се усвои, като внимавате да не пребъркате сместа.
  • Добавете на 2 пъти настърганите/смлени орехи**, разбъркайте ги внимателно с шпатула, като се стараете сместа да остане пухкава.
  • Изсипете сместа за блата във вече покритата форма за торта и пригладете леко с шпатулата.
  • Поставете формата във вътрешния съд с помощта мултифункционалната решетка от комплекта на уреда.***
  • Поставете капакa Air Fryer.
  • Изберете програма BAKE (ПЕЧЕНЕ), настройте температурата на 145˚С и времето за готвене на 1 час и 30 мин. (можете да настроите уреда на максимум 60 мин., така че е необходимо да добавите още 30 мин. впоследствие по време на готвенето), след което натиснете Start.
  • Когато готвенето приключи, извадете формата за торта от уреда, поставете я върху решетка и оставете блата да се охлади до стайна температура.
  • Извадете блата от формата и с помощта на инструмент за рязане на блатове, остър нож или здрав памучен конец разрежете изстиналия напълно блат на 4 равни платки.

крем

  • Ако не използвате шоколад на калети, начупете или нарежете шоколада на малки парчета.
  • Поставете заквасената сметана, ванилията и захарта в тенджера и разбърквайте на слаб огън, докато сметаната се сгорещи без да завира.
  • Дръпнете тенджерата от огъня, добавете шоколада и разбъркайте с шпатула, докато шоколадът се стопи и кремът стане с хомогенна консистенция.
  • Похлупете тенджерата и изчакайте да се охлади до стайна температура, след което я поставете в хладилника за 1-1.30 часа, за да може кремът да стегне добре.
  • Извадете крема от хладилника и го разбийте за около 1 мин. с миксер.
  • Можете да използвате крема в този вид, ако желаете да приготвите оригинална торта Гараш. За по-сочна торта, с повече и по-пухкав крем, продължете със стъпките по-долу.
  • Разбийте с миксер 100 мл. добре охладена сметана и 2 с.л. пудра захар.
  • Добавете сметановия крем към шоколадовия крем на 2-3 пъти, като разбъркване на ниска степен с миксер.
  • Похлупете готовия крем и го оставете да стегне в хладилника за 0.30-1 час.

сглобяване

  • Поставете една от платките върху хартия за печене (хартията помага за по-лесно преместване на тортата върху поднос впоследствие).
  • Намажете платката отгоре равномерно с част от крема (разпределете крема така, че да стигне за всички платки и да останат няколко лъжици за оформянето на страните на тортата).
  • Продължете с останалите платки, докато сглобите цялата торта.
  • Ако няма да прехвърляте тортата в поднос - можете да оформите и страните като ги намажете с останалия крем.
  • Оставете тортата за няколко часа в хладилника, за да стегне.
  • Ако ще прехвърляте тортата в поднос - след като е стегнала добре, преместете я в подноса и тогава оформете страните като ги намажете с останалия крем.
  • Приберете тортата в хладилника, докато приготвяте глазурата.

глазура

  • Сварете гъст сироп от захарта и водата.
  • Разтопете шоколада на водна баня, на много слаб огън.
  • Докато все още е на водна баня, към разтопения шоколад добавете захарния сироп при непрекъснато бъркане. Шоколадът ще започне да се сгъстява.
  • Добавете една по една две или три супени лъжици топло прясно мляко при непрекъснато бъркане, докато получите лъскава и гладка шоколадова глазура.
  • Залейте тортата с топлата глазура, след което я разнесете равномерно по повърхността.
  • Оставете тортата в хладилника за няколко часа, за да стегне, по възможност за 1 нощ.

Бележки

*Не използвайте мазнина за намазняване на формата, тъй като това ще доведе до спадане на белтъка и незадоволителни резултати.
Не използвайте силиконова форма за торта, тъй като при зададените параметри на рецептата, резултатите няма да са задоволителни.
** Препоръчително е орехите да са настъргани или смлени, а не начупени или накълцани (например с чопър), тъй като при този вариант парченцата орехи ще са с различни размери и блатът ще се реже по-трудно.
*** Вместо мултифункционалната решетка можете да използвате и силиконов слинг с крачета. Ако формата за торта е малко по-голяма и не можете да използвате дръжките на мултифункционалната решетка, поставете решетката на дъното на вътрешния съд със сгънати дръжки и използвайте собственоръчно направен слинг (лента) от алуминиево фолио, за да поставите формата за торта върху нея. Важно: формата за торта трябва да е отделена от дъното на вътрешния съд, за да може въздухът да циркулира свободно под нея. Този ефект се получава с помощта на мултифункционалната решетка или силиконовия слинг с крачета. Като алтернативна поставка за повдигане на формата за торта от дъното на вътрешния съд можете да използвате и основата за кошницата Air Fryer, а за поставянето на формата във вътрешния съд в случая можете да използвате слинг (лента) от алуминиево фолио.
———
Можете да украсите тортата с оцветени със сладкарска зелена боя накълцани филирани бадеми.
От този размер торта ще получите 8 големи парчета. Можете да получите и 10-12 парчета с нормален размер.
ТАГОВЕ орехи, брашно, прясно мляко, захар, пудра захар, белтъци, черен шоколад, заквасена сметана

2 отговорa за "Рецепта за Торта Гараш"

  1. 5 звезди
    Перфектно описана, благодаря! Това е от класическите торти – висш пилотаж! ?

4.75 from 8 votes (7 ratings without comment)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оценете рецептата




Максималният размер на файла за качване: 10 MB. Можете да качите: снимка. Пуснете файловете тук

Вашата количка

Количества: 0 Артикули: 0
Нямате продукти в количка.
0.00 лв. (вкл. ДДС)
0.00 лв.