Свинско със спанак и ориз
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 500 гр. свински врат или плешка, нарязан на хапки
- 150 гр. лук
- 20 гр. моркови
- 3 с.л. олио
- 1 ч.л. оцет*
- 1 1/2 ч.л. сол или на вкус
- 1/4 ч.л. млян черен пипер или на вкус
- 200 гр. замразен спанак
- 200 гр. ориз измит и отцеден от водата
- 520 мл. вряла вода
- 3 бр. скилидки чесън (10 гр.) нарязан на кръгчета
- 1 щипка сушен джоджен
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на висока степен и оставете уреда да загрее.
- Добавете 1 с.л. олио и измития ориз. Разбърквайте го за 1 минута, докато стане прозрачен на цвят. Изключете програмата и пресипете ориза в подходящ съд.
- Изберете отново програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на висока степен и добавете останалите 2 с.л. олио и месото. Сотирайте по 3 минути от двете страни.
- Добавете лука и морковите, и сотирайте за още 2 минути.
- Овкусете с черен пипер и 1/2 ч.л. сол, разбъркайте и изключете програмата.
- Добавете врялата вода и оцета.
- След около 1 минута деглазирайте старателно дъното на вътрешния съд с шпатула, така че по него да няма никакви останали залепнали парченца.
- Поставете капака за готвене под налягане и настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Високо налягане (High) и времето за готвене на 20 минути.
- Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено за 5 минути, след което освободете бързо останалата пара.
- Отворете капака и добавете замразения спанак. Разбъркайте, за да се разтопи ледът и спанакът да се смеси с продуктите.
- Добавете подготвения ориз, още 1/2 ч.л. сол, чесъна и джоджена и разбърквайте.
- Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Ниско** налягане (Low) и времето за готвене на 5 минути.
- Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено за 5 минути, след което освободете бързо останалата пара.
- Отворете капака и го похлупете леко. Изчакайте 10 минути, докато оризът си „почине“и набъбне.
- При сервиране можете да гарнирате с кисело мляко.