Веган къри с червена леща и кокосово мляко
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 2 ч.л. олио
- 1 бр. глава лук нарязан
- 2 бр. моркови нарязани
- 2 бр. скилидки чесън ситно нарязани
- 1 с.л. къри на прах (mild curry)
- 2 ч.л. Гарам масала
- 1/2 ч.л. чили на прах лют червен пипер (или повече - на вкус)
- 1 ч.ч. червена леща изплакната и отцедена (около 220 гр.)
- 2 ч.ч. вода
- 400 гр. домати от консерва накълцани
- 200 гр. кокосово мляко (1/2 консерва от 400 гр.)
- 1 с.л. доматено пюре
- 2 ч.ч. спанак нарязан (1 голяма шепа или на вкус)
- 1/2 лимон необходим за сок
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ).
- Във вътрешния съд на Instant Pot добавете и загрейте олиото.
- Добавете и задушете лука и морковите за около 5 минути.
- Добавете и разбъркайте чесън, гарам масала, къри и чили като сотирате за още 1 минута, след което изключете програмата CANCEL (ОТКАЗ).
- Добавете и разбъркайте лещата, водата, накълцаните домати и доматеното пюре.
- Поставете капака за готвене под налягане.
- Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Високо налягане (High Pressure) за време 10 минути. Обърнете внимание, че може да отнеме 10-ина минути, докато Instant Pot достигне необходимото налягане, преди да започне готвенето.
- Когато програмата приключи, освободете бързо налягането (QR).
- Добавете и разбъркайте кокосовото мляко, спанака и лимоновия сок, докато спанакът омекне.
- Овкусете и подправете със сол и черен пипер и добавете още чили на прах, ако е необходимо (на вкус).