Спаначена супа с ориз
Оборудване
- Обикновен стъклен капак с отвор за пара
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 500 гр. спанак пресен
- 50 гр. лук
- 50 гр. моркови
- 50 мл. олио (добавете повече ако желаете супата да е по-мазна)*
- 2-3 с.л. доматено пюре или 1-2 домата, средни, нарязани на ситно
- 1/3 ч.ч. ориз или паста "звездички" / "буквички"
- 1 л. вода вряла (добавете повече според желаната гъстота)
- 2 с.л. брашно препечено на сух тиган или запържено в 1-2 с.л. от общата мазнина
- 1 с.л. червен пипер
- черен пипер смлян, на вкус
- 2 бр. скилидки чесън (или сух чесън на прах, на вкус)
За вариант със застройка (по желание)
- 1/2 ч.ч. кисело мляко
- 1 бр. жълтък
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Изцедете добре измития спанак и го нарежете на лентички.
- Нарежете лука и моркова на кубчета.
- Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) с висока настройка (степен) на температурата и оставете уредът да загрее добре.
- Във вътрешния съд на Instant Pot добавете олиото и сотирайте лука и моркова.
- Когато се задушат добре, добавете доматеното пюре, или нарязаните домати, и сотирайте още малко.
- Добавете нарязания спанак и разбъркайте.
- Похлупете уреда с обикновен капак. След минута отново разбъркайте и променете настройката на програмата на ниска температура (степен).
- Задушете спанака за около 3-4 минути, като го разбъркате междувременно още един-два пъти. Когато е готов, спанакът вече трябва да е омекнал и слегнал напълно.
- Спрете програмата с CANCEL (ОТКАЗ).
- Добавете врялата вода в количество, според желаната гъстота на супата, и деглазирате старателно дъното на вътрешния съд с шпатула, като се уверите, че по него не са останали залепнали парченца.
- Добавете солта, ориза или пастата, и разбъркайте.
- Добавете червения и черния пипер.
- Поставете капака за готвене под налягане.
- Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Високо налягане (High) и време 6 минути.
- Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено за 5-10 минути, след което освободете бързо (ръчно) останалото налягане.
- Междувременно подгответе брашното като го препечете на сух тиган или запържите в 1-2 с.л. от общата мазнина. Размийте препеченото или запърженото вече брашно в 2-3 с.л. студена вода ако е още горещо или в няколко лъжици от течността на супата, ако вече е изстинало. Добавете така получената смес на тънка струя в супата при непрекъснато разбъркване, за да не останат бучици.
- Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) с ниска настройка (степен) на температурата и оставете супата да покъкри за 2-3 минути.
- Добавете скилидките чесън или сухия чесън на прах на вкус.
За вариант със застройка
- Ако желаете да приготвите тази супа със застройка, в подходящ съд разбъркайте киселото мляко до гладкост.
- Добавете яйчения жълтък и разбъркайте до хомогенност.
- Добавете бавно на тънка струя 1 черпак от бульона на супата при непрекъснато разбъркване. Така застройката ще се темперира и супата няма да се пресече.
- Разредете застройката с още един черпак врял бульон, след което върнете готовата вече застройка на тънка струя в супата, при непрекъснато разбъркване.