Пуешки кюфтета с пюре от карфиол
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 400 гр. пуешка кайма или друга по избор
- 60 гр. микс за кюфтета (направен от лук, галета и градиснки чай)
- 1 бр. глава карфиол голям, начупен на цветчета
- 2 бр. скилидки чесън счукан
- 1 бр. глава лук ситно нарязан
- 150 мл. заквасена сметана
- 2 ч.л. дижонска горчица
- 80 мл. вряла вода
- зехтин
- шепа пресен магданоз
- сол и черен пипер на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- В малка купа поставете микса за кюфтета и го залейте с врялата вода. Оставете настрани за 1-2 минути.
- Във вътрешния съд поставете решетката за готвене на пара и добавете 250 мл. вода. Поставете карфиола върху нея.
- Поставете капака за готвене под налягане и настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Високо налягане (High) и времето за готвене на 1 минута.
- Когато програмата приключи, освободете бързо (ръчно) налягането.
- Извадете карфиола от вътрешния съд и го оставете настрани. Почистете съда.
- Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на степен High (Висока).
- Когато уредът загрее, добавете зехтин, лука и чесъна, и ги гответе, докато омекнат и получат кафеникав загар.
- В купа смесете каймата, микса за кюфтета, магданоза, сол на вкус и половината от лука и чесъна.
- Омесете каймата и оформете около 12 бр. кюфтенца.
- Добавете зехтин във вътрешния съд.
- Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на степен High (Висока) и сотирайте кюфтетата за около 3 минути.
- Добавете останалото количество от лука и чесъна, 300 мл. вода, 100 мл. заквасена сметана, дижонската горчица и сол на вкус, и разбъркайте. Натиснете Cancel.
- Поставете капака за готвене под налягане и настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Високо налягане (High) и времето за готвене на 4 минути.
- Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено за 3 минути, след което освободете бързо (ръчно) останалото налягане.
- В купа поставете карфиола и добавете останалото количество заквасена сметана. С помощта на пасатор разбийте до получаване на пухкаво пюре.
- Сервирайте кюфтенцата, като ги гарнирате с пюрето от карфиол и сметановия сос.
Определено правете рецептата с продукти х1. При правене на двойна доза не се получава съвсем и е доста бавно.
Много вкусно и най-вече бързо приготвена вечеря за заети домакини 😀.