Пиле по индийски
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 1 с.л. олио
- 1 бр. глава лук нарязан на кубчета
- 2 с.л. паста от чесън и джинджифил
- 1 с.л. гарам масала (микс от кориандър, кимион, кардамон, канела, индийско орехче, черен пипер, карамфил)
- 1 ч.л. чили на прах или на вкус
- 1 ч.л. сминдух на прах или семена (по желание)
- 1 ч.л. кимион
- 4 с.л. доматено пюре
- 1 ч.ч. вода
- 2-3 бр. пилешки гърди без кожа, нарязани на хапки (300 гр.)
- 400 гр. нахут от консерва
- 250 мл. заквасена сметана или кисело мляко
- 1 с.л. масло
- сол и черен пипер на вкус
за ориза
- 1 ч.ч. ориз басмати
- 1 ч.ч. вода
- 1/2 ч.л. сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на степен High (Висока) и оставете уреда да загрее.
- Добавете олиото и лука, и сотирайте за 2-3 минути, докато лукът омекне.
- Добавете пастата от чесън и джинджифил, и сотирайте за още 1-2 минути като разбърквате често.
- Добавете всички подправки (гарам масала, чили, сминдух, кимион) и сотирайте за още 1 минута.
- Добавете доматеното пюре и водата, и разбъркайте.
- Добавете пилешките месо и нахута.
- В допълнителен съд, подходящ за топлинна обработка, поставете ориза, водата и солта.
- Във вътрешния съд поставете мултифункционалната решетка, като я сложите на дългите ръкохватки, така че да не докосва храната.
- Поставете допълнителния съд с ориза върху решетката.
- Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Високо налягане (High) и време за готвене 5 минути.
- Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено за 10 минути, след което освободете бързо (ръчно) останалата пара.
- Извадете съда с ориза и го разбъркайте с вилица.
- Разбъркайте ястието добре, добавете сметаната, маслото и подправете със сол и черен пипер.
- Сервирайте ястието върху ориза. Добавете наан или роти (видове индийски хляб) и се насладете.
Невероятно вкусно, подправките са уникални и правят ястието неустоимо, дори децата ми на 9 и 15г много го харесаха.
Рецептата стана идеално!
Едно малко съветче- може би маалко по малко вода да се сложи.
Много вкусно. Прекрасна рецепта. Благодаря!
Хареса ни,готвя за първи път рецепта от индийската кухня.