Огретен с пащърнак
Оборудване
- Допълнителен съд с подходящ размер
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 1 кг. пащърнак нарязан на парченца с размер около 5 см.
- 40 гр. масло (или веган масло за веган версия)
- 25 гр. мед (или кленов сироп за веган версия)
- 1 ч.л. прясна мащерка нарязана на ситно
- 3 с.л. панко или галета
- 1 ч.л. зехтин
- 250 мл. вода
- 120 мл. сметана 45-50% масленост
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Във вътрешния съд на Instant Pot поставете решетката за готвене на пара и добавете водата.
- Върху решетката подредете пащърнака. Затворете капака за готвене под налягане.
- Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Високо налягане (High) и времето за готвене на 3 минути.
- Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено за 5 минути, след което освободете бързо (ръчно) останалото налягане.
- Извадете пащърнака и го намачкайте в купа. Почистете съда.
- Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на степен High (Висока) и времето за готвене на 4 минути.
- Добавете маслото и го сотирайте до златисто.
- Добавете меда и мащерката, и разбъркайте.
- Изсипете меда върху пащърнака и добавете сметаната.
- Размачкайте, докато се получи меко и пухкаво пюре.
- Прехвърлете пюрето в допълнителен съд, подходящ за топлинна обработка.
- Поставете съда върху решетката за готвене на пара*, изберете програмата ROAST (ПЕЧЕНЕ), като настроите температурата на 190°C и времето за готвене на 15 минути.
- В купа смесете панкото, мащерката и зехтина.
- Когато таймерът показва оставащи 8 минути, посипете сместа с панко върху ястието и продължете готвенето.
- Печете огретена до златисто.
- Сервирайте, като поръсите с прясна мащерка