Миди с домати и бяло вино
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 1 с.л. зехтин екстра върджин
- 1 с.л. масло обезсолено (или зехтин екстра върджин)
- 1 бр. шалот смлян
- 3 бр. скилидки чесън смлян
- 3/4 ч.ч. чери домати нарязани на четвъртинки
- 1/2 ч.л. мащерка сушена
- 1/4 ч.л. морска сол фина
- 1/2 ч.ч. бяло вино сухо
- 1 ч.ч. морски дарове (или рибен бульон)
- 1 кг. миди в черупката почистени
- 1 с.л. магданоз пресен
- пълнозърнест хляб препечен (за сервиране)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на степен High (Висока) и оставете уреда да загрее.
- Добавете зехтина, маслото, шалота и чесъна. Сотирайте за 4 минути, докато шалотът омекне и чесънът леко промени цвета си.
- Добавете мащерката, чери доматите, солта и сотирайте за още 2 минути.
- Добавете бялото вино и го оставете да покъкри за около 3 минути, докато течността се редуцира.
- Добавете бульона и го оставете да покъкри.
- Добавете мидите и ги разбъркайте добре, така че да се покрият със соса.
- Поставете капака за готвене под налягане.
- Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Ниско налягане (Low) и времето за готвене на 2 минути.
- Когато програмата приключи, освободете бързо (ръчно) налягането.
- Извадете мидите, чийто черупки са се отворили и ги поставете в дълбока чиния. Полейте със соса, поръсете с магданоз и сервирайте заедно с препечените филийки.