Чесново суфле с микс от сирена
Оборудване
- 4 бр. купички за печене (керамични или друг вид, с диаметър около 8 см.)
- Алуминиево фолио
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 1 бр. глава чесън малка
- 1 с.л. магданоз накълцан
- 80 гр. масло разтопено
- олио на вкус
- сол и черен пипер на вкус
- 1/2 бр. бял хляб голям, нарязан на филийки
за микса от сирена
- 170 гр. топено сирене (напр. чедър, ементал, гауда)
- 80 гр. моцарела настъргана
- 120 гр. крема сирене
- 1 ч.л. дижонска горчица
- 1/2 ч.л. червен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Почистете главата чесън, като отстраните горната (изсъхналата) й част и я поставете в алуминиево фолио.
- Овкусете чесъна с олио, сол и черен пипер и го увийте във фолиото.
- Изберете програмата AIR FRY(ПЪРЖЕНЕ С ГОРЕЩ ВЪЗДУХ) и настройте температурата на 190° C и времето за готвене на 15 минути.
- Когато уредът сигнализира с Add food, поставете чесъна в кошницата.
- Когато програмата приключи, чесънът трябва да бъде златист, мек и кремообразен. Ако е необходимо, го върнете в уреда за още 5 минути.
- Докато чесъна се приготвя, подгответе хляба. С помощта на форма за сладки или нож изрежете кръг с диаметър около 6-8 см.
- След това изрежете втори, по-малък кръг.
- Като използвате друга филия хляб, изрежете дълъг правоъгълник, достатъчно широк и достатъчно дълъг, за да покрие изцяло стените на купичката. (Тези 3 парчета нарязан хляб ще оформят външната обвивка на суфлето. Повторете тази стъпка на рязане за всички купички).
- Когато чесънът е готов, го извадете от фолиото и го изсипете в купичка.
- Към чесъна добавете маслото, магданоза, сол и черен пипер на вкус, и разбъркайте добре.
- В друга купа смесете сирената, които сте избрали, крема сиренето, горчицата и червения пипер.
- Намажете с чесновото масло всяко от изрязаните парчета хляб от едната страна.
- Поставете по-големия кръг в малка купичка с намазаната страна надолу, към дъното й.
- Поставете правоъгълника от вътрешната страна на купичката, около стените й.
- Леко притиснете хляба там, където двете части се съединяват, така че да се запечатат.
- Напълнете приготвената купичка с микса от сирена, оставяйки малко пространство за капачето.
- Поставете капачето и го притиснете леко, за да се запечатат двете части на хляба.
- Покрийте купичките с алуминиево фолио и пробийте малки дупчици с клечка, за да излиза парата.
- Повторете стъпките за всички купички.
- Изберете програмата AIR FRY(ПЪРЖЕНЕ С ГОРЕЩ ВЪЗДУХ) и настройте температурата на 175°C и времето за готвене на 20 минути.
- Когато уредът сигнализира с Add food, подредете купичките в кошницата.
- 5 минути преди края на програмата, отстранете фолиото на купичките, за да придобият златиста коричка.
- Когато програмата приключи, извадете купичките и ги оставете за няколко минути да си „починат“.
- Извадете съдържанието на купичките, като ги обърнете към чиния и се насладете на хрупкаво чесново суфле с микс от сирена.
Изключително сполучлива рецепта, много вкусно и интересно предложение, всички вкъщи останаха очаровани от вкуса и не стигнаха 🙂