Капама
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 250 гр. сурова наденица нарязана на хапки (може да се замени с кървавица или суджук)
- 4 бр. долно пилешко бутче (подбедрица)
- 250-300 гр. телешко месо нарязано на хапки, по желание могат да се добавят и 1-2 бр. ребра
- 300 гр. свинско месо от врат нарязано на хапки или свински ребърца
- 1 кг. кисело зеле нарязано на ситно
- 60 мл. олио или свинска мас
- 100 гр. ориз
- 5 бр. скилидки чесън
- 1 с.л. чубрица
- 1 с.л. червен пипер
- 1 бр. дафинов лист
- сол на вкус*
- черен пипер на вкус
- лют пипер на вкус по желание
- 200 мл. червено вино
- 50 мл. зелев сок или вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) с настройка на температурата на More (Повече).
- Във вътрешния съд на Instant Pot добавете олиото.
- Когато олиото се нагорещи, запържете добре подсушените бутчета за около 2-3 минути докато станат златисти. Извадете бутчетата. Сложете и запържете ребърцата и нарязаното на хапки месо докато добие хубав кафеникав цвят.
- Наденицата няма нужда да се запържва.
- Към вече добре запърженото месо, добавете измития и отцеден ориз и запържете за 2-3 минути.
- Добавете всички останали меса - вече запържените бутчета и нарязаната на хапки наденица.
- Добавете зелето и подправките и разбъркайте хубаво.
- Добавете виното и зелевия сок.
- Спрете програмата с CANCEL (ОТКАЗ). Поставете капака за готвене под налягане.
- Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Високо налягане (High) и време 20 минути.
- Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено изцяло (NR).
- Капамата е готова за консумация.
Коледа наближава,мисля да я тествам в уреда. Правила съм капама само в глинен гювеч
Изпитано! Много вкусна стана 🙂
Страхотна рецепта! Всички си облизахме пръстите! Препоръчвам и добавям в любими!
Страхотна капама
Никога не съм правила,но тази рецепта ме грабна.Задължително ще пробвам,след като в любимия Ево плюс ще се случат толкова бързо нещата.
Прекрасно се получи!
Обаче за нашия вкус не добавих виното..
Много вкусно!
Получи се страхотно.
Свекърва ми е от родния край на капамата. Цял живот я е правила много часове на бавен огън. Тя не спря да хвали тази капама от инстант пота, колко бързо е станала и със същия вкус като нейната
Жестоко, манджа с приготвяне за цяла нощ, която е готова за по-малко от час. Едно време правехме капама на Нова година, сега правим капама веднъж седмично. Какво повече да иска човек 🙂