Хумус с мисо паста и сусамово масло
Оборудване
- Гевгир
- Кухненски робот
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 170 гр. нахут сушен (накисване за 10-12 часа)
- 1 ч.л. морска сол фина
- 3 с.л. мисо паста бяла
- 1 с.л. сусамово масло тъмно/препечено (плюс още за сервиране)
- 1 с.л. масло от авокадо студено пресовано
- 3 с.л. лимонов сок прясно изцеден
- 1 ч.л. сусам препечен, за сервиране
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Във вътрешния съд на Instant Pot добавете водата, нахута и солта. Поставете капака за готвене под налягане.
- Настройте програма BEAN/CHILI (БОБ/ЧИЛИ) или PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на High Pressure (Високо налягане) и време 15 минути. След това изберете функцията DELAY START (ОТЛОЖЕН СТАРТ) и задайте време от 10-12 часа. Когато времето за накисване приключи, имайте предвид, че ще отнеме около 15 минути докато Instant Pot достигне необходимото налягане, преди да започне готвенето.
- Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено изцяло (това ще отнеме около 25 минути).
- Поставете гевгир в голяма купа. Отцедете нахута, като запазите течността (аквафаба) в купата.
- Прехвърлете топлия отцеден нахут в кухненски робот. Добавете 1/2 чаша от запазената течност (аквафаба), мисо паста, сусамово и авокадово масло, лимонов сок. Разбийте със средна скорост за 2 до 3 минути, докато сместа стане гладка и кремообразна.
- Сервирайте хумуса топъл или със стайна температура. Поръсете със сусам и няколко капки сусамово масло.