Хрупкава риба с грах и мента
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 2 бр. филе от риба треска (по 150-170 гр.)
- 50 гр. брашно
- 50 гр. панко или галета
- 40 гр. майонеза
- 1 ч.л. червен пипер
- 2 бр. скилидки чесън смлян
- 2 бр. лимон
- 10 гр. мента нарязана на ситно
- 200 гр. грах
- сол и черен пипер на вкус
- 1 с.л. вода + допълнително за накисване на граха
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Подсушете хубаво рибените филетата с кухненска хартия и ги оставете настрани.
- Пригответе две купи: едната с брашно, а другата - с панко (или галета).
- В трета купа смесете майонезата, 1 с.л. вода, червения пипер, 1 бр. скилидка чесън и кората от половин лимон, и разбъркайте добре.
- Оваляйте филетата в брашно, после ги потопете в сместа с майонеза и накрая в галетата.
- Изберете програма AIR FRY (ПЪРЖЕНЕ С ГОРЕЩ ВЪЗДУХ), настройте температурата на 200˚С и времето за готвене на 12 минути.
- Филетата ще са готови, след като придобият златиста коричка.
- В отделна купа с вряла вода потопете грахът и покрийте с капак или стреч фолио за около 5 минути, след което прецедете водата.
- Към граха добавете останалата кора от лимон, другата скилидка чесън, 1 с.л. лимонов сок и оставете сместа да почине за около 3 минути.
- Преди сервиране намачкайте леко граха с вилица, подправете със сол и черен пипер на вкус и поръсете с ментата. Към рибата добавете резенчета лимон.