Чийзкейк с тиква и мед
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 135 гр. джинджифилови бисквити натрошени
- 15 гр. брашно
- 35 гр. масло разтопено
за чийзкейка
- 115 гр. пюре от тиква*
- 180 гр. мед
- 60 мл. вода
- 500 гр. крема сирене Филаделфия
- 80 гр. заквасена сметана
- 2 бр. яйца
- 1 бр. жълтък
- 4 гр. сол
- 2 ч.л. ванилия
- 15 гр. царевично брашно
- 1/2 ч.л. готова смесена подправка за тиква "Тиквен пай" (канела, кориандър, ким, индийско орехче,джинджифил, карамфил) или подправки по избор
- 250 мл. вода
за украсата (по желание)
- бита сметана
- тиквени семки печени
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
*за пюрето от тиква
- Във вътрешния съд поставете решетката за готвене на пара и върху нея подредете резени тиква с кората нагоре. Добавете 750 мл. вода
- Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Високо налягане (High Pressure) и времето за готвене на 10 минути.
- Когато програмата приключи, освободете бързо (ръчно) налягането.
- След като тиквата изстине, обелете кората и пасирайте.
за чийзкейка
- Изберете програмата SAUTÉ (СОТИРАНЕ).
- Добавете меда във вътрешния съд и го гответе до получаване на кафяв цвят.
- Добавете бързо водата и бъркайте, докато медът абсорбира водата напълно.
- Натиснете бутона CANCEL и изсипете карамелизирания мед в отделна купичка. Оставете го настрани.
- В малка купа смесете бисквитите, брашното и разтопеното масло, и ги разбъркайте добре.
- Намазнете форма за торта с падащо дъно и изсипете бисквитената смес в нея.
- Притиснете хубаво сместа към стените и оставете във фризер, за да се охлади.
- В голяма купа добавете крема сиренето, заквасената сметана и карамелизирания мед. Разбийте, докато се смесят напълно.
- Добавете яйцата, солта, ванилията и царевичното брашно, като разбъркате отново (не бъркайте прекалено дълго).
- Разделете сместа на две равни части и в едната част добавете тиквеното пюре и подправките. Разбъркайте добре.
- Изсипете двата крема в подготвената форма за торта, като ги редувате.
- Покрийте формата за торта плътно с алуминиево фолио.
- Поставете решетката за готвене на пара на дъното на вътрешният съд.
- Изсипете 250 мл. вода на дъното на съда и поставете формата за торта върху решетката. Поставете капака за готвене под налягане.
- Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) и време за готвенет на 33 минути.
- Когато програмата за готвене приключи, оставете налягането да се освобождава естествено.
- Извадете чийзкейка от уреда и го поставете в хладилника да стегне за минимум 4 часа.
- След като чийзкейкът стегне напълно, го извадете от формата и сервирайте с разбита сметана и тиквени семки.
Много добра рецепта
Много лек и приятен десерт, лесен за приготвяне с ИП 🙂