Generic selectors
Само точни съвпадения
Търси в заглавието
Търси в съдържанието
Post Type Selectors
Продукти
Рецепти
Статии
Страници

 

Рецепта за Крем карамел с маскарпоне

Крем карамел с маскарпоне

5* от 1 глас
Бори Чолакова
ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА 5 мин
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ 6 мин
ТИП ЯСТИЕ Десерт
Тип уред Мултикукър, Комбиниран мултикукър

Оборудване

  • Огнеупорна купа с диаметър 22 см.
  • Подходящ капак или алуминиево фолио (за похлупване)
  • Алуминиево фолио (за слинг)

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  

за крема

  • 500 мл. прясно мляко
  • 6 бр. яйца
  • 3 с.л. маскарпоне с връх
  • 150 гр. захар
  • течна ванилия с аромат на портокал или по избор, количество според инструкциите на опаковката или на вкус

за карамела

  • 4 с.л. захар в силно загрята фурна или на котлон

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
 

на карамела

  • Сложете 4 с.л. захар в сух тиган или малка тенджера.
  • Разтопете в загрята фурна (ако приборът е подходящ) или загрейте на котлон на средна температура, без да разбърквате, докато захарта се разтопи и придобие златисто-кафяв цвят.
  • Изсипете готовия карамел на дъното на подготвената купа.

на крема

  • В купа разбийте леко яйцата, захарта и ванилията. Не прекалявайте, за да не стане много пяна.
  • Добавете маскарпонето и отново разбийте леко.
  • Добавете прясното мляко към яйчената смес на тънка струйка, като разбърквате постоянно.
  • След като се уверите, че карамелът на дъното на купата се е охладил напълно, добавете сместа за крема.
  • Покрийте купата с подходящ капак или алуминиево фолио.
  • Поставете решетката за готвене на пара във вътрешния съд и налейте вътре 350 мл. вода.
  • Направете си слинг* от алуминиевото фолио, за по-лесно изваждане на купичката от уреда.
  • Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Високо налягане (High) и времето за готвене на 6 минути.
  • Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено.
  • Когато налягането се освободи напълно, извадете внимателно купата с помощта на слинга.
  • Оставете крем карамелът да се охлади, след което приберете в хладилник за една нощ или за няколко часа във фризер.

Бележки

* Как да си направите слинг от алуминиево фолио:
Отрежете дълго парче фолио около 30-50 см. (съобразете според размера на купата, за която ще го ползвате). Сгънете фолиото по по-дългата страна, на 3-4 слоя, за да стане по-здраво и стабилно (с ширина 7-10 см.). Трябва да се получи дълга тясна лента като "колан". По желание можете да прегънете краищата, за да направите "ушички" за по-лесно хващане.
Поставете лентата под съда, така че краищата й да стърчат от двете страни. Хванете краищата на лентата и повдигнете нагоре (лентата ще се оформи като дъга). Така лесно можете да повдигнете и преместите съда.
ТАГОВЕ яйца, прясно мляко, захар, маскарпоне

1 отговорa за "Рецепта за Крем карамел с маскарпоне"

5 from 1 vote

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оценете рецептата




Максималният размер на файла за качване: 10 MB. Можете да качите: снимка. Пуснете файловете тук

Вашата количка

Количества: 0 Артикули: 0
Нямате продукти в количка.
0.00 лв. (вкл. ДДС)
0.00 лв.