Крем карамел с маскарпоне
Оборудване
- Огнеупорна купа с диаметър 22 см.
- Подходящ капак или алуминиево фолио (за похлупване)
- Алуминиево фолио (за слинг)
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
за крема
- 500 мл. прясно мляко
- 6 бр. яйца
- 3 с.л. маскарпоне с връх
- 150 гр. захар
- течна ванилия с аромат на портокал или по избор, количество според инструкциите на опаковката или на вкус
за карамела
- 4 с.л. захар в силно загрята фурна или на котлон
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
на карамела
- Сложете 4 с.л. захар в сух тиган или малка тенджера.
- Разтопете в загрята фурна (ако приборът е подходящ) или загрейте на котлон на средна температура, без да разбърквате, докато захарта се разтопи и придобие златисто-кафяв цвят.
- Изсипете готовия карамел на дъното на подготвената купа.
на крема
- В купа разбийте леко яйцата, захарта и ванилията. Не прекалявайте, за да не стане много пяна.
- Добавете маскарпонето и отново разбийте леко.
- Добавете прясното мляко към яйчената смес на тънка струйка, като разбърквате постоянно.
- След като се уверите, че карамелът на дъното на купата се е охладил напълно, добавете сместа за крема.
- Покрийте купата с подходящ капак или алуминиево фолио.
- Поставете решетката за готвене на пара във вътрешния съд и налейте вътре 350 мл. вода.
- Направете си слинг* от алуминиевото фолио, за по-лесно изваждане на купичката от уреда.
- Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Високо налягане (High) и времето за готвене на 6 минути.
- Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено.
- Когато налягането се освободи напълно, извадете внимателно купата с помощта на слинга.
- Оставете крем карамелът да се охлади, след което приберете в хладилник за една нощ или за няколко часа във фризер.
Бележки
Поставете лентата под съда, така че краищата й да стърчат от двете страни. Хванете краищата на лентата и повдигнете нагоре (лентата ще се оформи като дъга). Така лесно можете да повдигнете и преместите съда.
Страхотно се получи!Уникална си Бори ❤️