Конфитюр от червен лук (чътни)
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 1.5 кг. червен лук нарязан на слайсове
- 1 бр. звезовиден анасон (подправка)
- 1 ч.л. кориандър
- 230 гр. кафява захар
- 500 мл. червено вино
- 3 с.л. зехтин
- 75 мл. балсамов оцет
- Сол и черен пипер
Предложения за сервиране:
- 1 бр. сирене Бри кръгло
- 30 гр. ядки по избор
- Мащерка
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на висока степен и оставете уреда да загрее.
- Добавете 1 с.л. във вътрешния съд и изключете програмата.
- Добавете лука, 500 мл. вода и по щипка сол и черен пипер.
- Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Високо налягане (High) и времето за готвене на 2 минути.
- Когато програмата приключи, освободете бързо налягането и отцедете лука от течността.
- Върнете лука във вътрешния съд и изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ), като настроите времето за готвене на 20 минути.
- Добавете подправките и сотирайте за около 2 минути, като ако е необходимо, прибавете зехтин.
- Добавете червеното вино, захарта и балсамовия оцет, и оставете сместта да се готви 10 минути.
- Когато конфитюрът започне да образува мехурчета, намалете степента на програмата и гответе, докато течността се редуцира и се образува гъста текстура.
- Добавете сол и черен пипер, и разпределете конфитюра в бурканчета. Можете да го съхранявате в хладилник до 10 дни.
Предложения за сервиране:
- Запечете кръгче от сирене Бри за няколко минути, докато омекне. Отстранете кората отгоре, за да откриете разтопената вътрешност. Полейте сиренето с конфитюр от лук, ядки и мащерка, след което сервирайте заедно с крекери и препечен хляб.