Фокача, приготвена в еър фрайър
Оборудване
- Форма за печене с подходящ размер
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 200 мл. хладка вода
- 7 гр. суха мая (1 пакетче)
- 250 гр. брашно
- 15 гр. захар по желание за по-сладко тесто
- 9 гр. сол
- 5 с.л. зехтин
- 25 гр. гъби нарязани на ситно
- 25 гр. чушка нарязана на ситно
- 2 с.л. песто
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- В голяма купа изсипете водата и разтворете в нея сухата мая.
- Добавете брашното, захарта (по желание) и солта, и внимателно разбъркайте.
- Размесете тестото за около 10 минути, за да се развие глутенът. Ако е лепкаво, поръсете с допълнително брашно.
- Намазнете форма за печене с 1 с.л. зехтин и разстелете тестото в нея. Покрийте с кърпа и оставете тестото да втасва на топло място, докато удвои обема си. Това ще отнеме около 1 час. В случай, че Вашият еър фрайър има програма Reheat (Претопляне), можете да поставите тестото да втасва в уреда, като настроите температурата на 49°C за 45 минути.
- Когато тестото втаса, поръсете с гъбите, чушките, зехтин и щипка сол.
- Направете вдлъбнатини в тестото, така че зеленчуците да потътнат в тях.
- Отново покрийте с кърпа и оставете тестото да втасва за втори път, като отново трябва да удвои първоначалния си обем.
- Изберете програма BAKE (ПЕЧЕНЕ), настройте температурата на 170˚С и времето за готвене на 15 минути.
- Когато програмата приключи, поръсете фокачата с песто и включете отново програма BAKE (ПЕЧЕНЕ) на 170˚С за 5 минути.
- Оставете фокачата да изстине и ѝ се насладете.