Изберете страница

Рецепта за Бистра пилешка супа

 

Инстант Пот | Рецепта за Бистра пилешка супа

Бистра пилешка супа

5* от 1 глас
Instant Pot Bulgaria
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ 15 мин.
ТИП ЯСТИЕ Основно ястие, Предястие, Супа
ПОРЦИИ 6

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  

  • 500 гр. пилешко месо или половин пиле*
  • 2 л. вода
  • 70 гр. моркови
  • 200 гр. картофи
  • 1-2 бр. топки фиде фино
  • 1 ч.л. сол
  • 5 бр. черен пипер цели зърна
  • 2-3 бр. клончета магданоз само листенцата

За вариант със застройка (по желание)

  • 1 бр. жълтък
  • 2 с.л. кисело мляко
  • 1 с.л. лимонов сок прясно изцеден

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
 

  • Почистете пилешкото месо и го измийте**.
  • Нарежете морковите на тънки кръгчета.
  • Обелете картофите и ги нарежете на малки кубчета.
  • Във вътрешния съд на Instant Pot поставете почистеното пилешко месо, нарязаните картофи и моркови, солта и черния пипер.
  • Добавете водата и поставете капака за готвене под налягане.
  • Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на High Pressure (Високо налягане) на време 15 минути.
  • Когато времето изтече, оставете налягането да се освобождава естествено за 10 минути, след което освободете бързо (ръчно) останалото налягане.
  • Извадете месото в чиния и го обезкостете.
  • Междувременно добавете леко натрошените топки фиде в бульона. Ако фидето е тънко и фино, то ще се сготви от топлината на супата. Ако фидето е по-едро или го желаете по-разварено, настройте програма SAUTE (СОТИРАНЕ) на ниска степен и оставете фидето да покъкри за 3-4 минути.
  • Върнете обезкостеното месо в супата.
  • Подправете със ситно нарязания магданоз и с малко прясно смлян черен пипер, и сервирайте.

За вариант със застройка

  • Ако желаете да приготвите тази супа със застройка, можете да направите това преди да я подправите с магданоз. Имате предвид, че в този случай супата вече няма да е бистра.
  • В подходящ съд разбъркайте киселото мляко до гладкост.
  • Добавете яйчения жълтък и разбъркайте, след което добавете лимонения сок и разбъркайте още малко.
  • Добавете бавно на тънка струя 1 черпак от бульона на супата при непрекъснато разбъркване. Така застройката ще се темперира и супата няма да се пресече.
  • Разредете застройката с още един черпак врял бульон, след което върнете готовата вече застройка на тънка струя в супата, при непрекъснато разбъркване.

Бележки

*Ако приготвяте супата само от пилешки гърди, добавете малко краве масло по време на варенето, тъй като бялото пилешко месо няма никаква мазнина.
**Ако има остатъци от жълтата, люспеста кожа в края на бутчето, ги премахнете. Ако има трътка - отделете с остър нож мастните жлези, или я отстранете цялата.
ТАГОВЕ картофи, моркови, пилешко месо, фиде
Умения

Публикувано на

15/03/2022

Изпращане на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оценете рецептата