Как да се ориентирате в света на еър фрайърите?
Еър фрайърите стават все по-популярни домакински уреди, предлагайки бързо и здравословно приготвяне на храна. Оферти за фрайъри вече се предлагат навсякъде – от големите супермаркети и вериги за електроника до стотици онлайн сайтове. В тази статия ще разгледаме някои важни аспекти, които да имате предвид при избора на еър фрайър.
Мощност
Едно от популярните твърдения е, че мощността е от първостепенна важност при избора на уред за здравословно готвене, но по-високата мощност не винаги гарантира по-добри резултати. За еър фрайърите важен фактор е доброто проектиране и разпределение на топлината в уреда по начин, който да компенсира загубите на топлина през корпуса и към ястието, което се приготвя. Уредите с неправилно проектирана малка или голяма мощност могат да имат непостоянна температура, което да доведе до неравномерно изпичане на храната или висока температура на корпуса, съответно загряване на помещението, в което са поставени. Добре проектираните и качествени еър фрайъри, подобно на един добре изолиран дом, могат да постигнат по-добри резултати с точното количество енергия.
Площ на кошницата
При избора на еър фрайър, площта на кошницата е по-важна от нейния обем или количеството храна, което може да побере. Кошниците с по-голяма площ позволяват на въздуха да циркулира по-добре около храната, осигурявайки равномерното ѝ приготвяне. За еър фрайърите от ключово значение е ястията да се поставят, без да се наслояват на няколко пласта, намалявайки необходимостта от разбъркване или разклащане на съдържанието. Когато кошницата е твърде дълбока и тясна, въздухът не може да достигне до всички части на храната, което води до неравномерно изпичане и нежелани резултати. Като правило, правоъгълните кошници са по-удобни за работа и побират значително повече храна, съпоставени с тези с кръгла основа. Напълно възможно е еър фрайър с обем от 5 л. да събира повече храна от еър фрайър с обем 6 л., заради по-голямата площ на кошницата. Преди да пристъпите към покупка на еър фрайър, съобразете формата, проверете какви са вътрешните размери на кошницата и направете съпоставка между моделите, за които се колебаете.
Необходимост от обръщане и/или разбъркване
Разбъркването/разклащането е ключово за постигане на равномерна текстура и цялостно изпичане. При приготвяне на храна в еър фрайър, основополагащото е голямо количество горещ въздух да циркулира около храната. Това е и причината да се избягва наслояване на множество пластове храна. Например, при пържене на картофи с горещ въздух, ако са наслагани в няколко слоя, картофите в средата не получават достатъчно горещ въздух, което води до различна степен на готовност спрямо картофите отгоре, които са директно изложени на горещия въздух и нагревателя. Дори при поставяне на картофите без наслояване, контактът между тях може да възпрепятства свободното движение на въздуха и да доведе до неравномерни резултати. Неслучайно всички модели еър фрайъри включват приставки или допълнителна втора кошница, които отделят ястието от дъното на основната кошница, осигурявайки по-добра циркулация на въздуха. Ако не желаете лек загар от горната страна на печивото (в резултат от директното лъчение от нагревателя), покрийте го с фолио за печене както във фурна, като така то ще бъде приготвено най-равномерно. В случай че предпочитате ястието да бъде запечено само от горната му страна, може да го поставите директно на дъното на кошницата.
Въпреки че някои модели предлагат допълнително долно нагряване (втори нагревател под кошницата), качествените резултати зависят от циркулацията на горещия въздух и ефективното греене от открития нагревател, а не само от контакта с така или иначе нагрятата от високата температура кошница. “Готвене без обръщане” е приложимо във всички фрайъри, стига ястието да е правилно позиционирано.
Не се притеснявайте, дори и да разбиваме митовете за разбъркването – то не изисква големи усилия. Просто изтеглeте леко кошницата, раздрусайте я и я върнете обратно в уреда. Това се получава с едно движение, а повечето уреди сигнализират, за да Ви напомнят за това.
Еър фрайер със или без предварително загряване
Kакто при приготвянето на ястие в тиган, така и при еър фрайърите е препоръчително уредът да е загрял, преди да поставите храна в него, за да се минимизира възможността ястието да залепне. За постигането на добри резултати е важно храната да бъде бързо обработена чрез горещия въздух. Когато сложите студено ястие в студен уред и те заедно започнат да покачват температурата си, е възможно да не получите хрупкава и същевременно крехка храна. Неслучайно, в повечето рецепти за фурна се изисква ястието да бъде поставено в предварително загрята такава. Независимо от това, всеки потребител има свободата да избере как да използва фрайъра си. Уредите Instant достигат до над 200˚С за 3-5 мин. (според модела).
Еър фрайър, фритюрник за дълбоко пържене или фурна?
Уредите за здравословно готвене са различен тип уред, със своите предимства и недостатъци. По-малкият обем на еър фрайърите в комбинация с относително високата мощност, спомага те да загряват по-бързо, съпоставени с фритюрници за дълбоко пържене. По-малкият обем на кошницата означава и значително по-лесно почистване, без излишни пръски. Независимо от това, “пърженето” с горещ въздух изисква повече време от приготвянето във фритюрник с нагорещена мазнина. Нека първият допир до еър фрайър да не е зареден с предварителнo завишени очаквания. Според конкретния модел и обем, еър фрайърът ще Ви зарадва с няколко порции пържени картофи за около 20-25 мин. При дълбоко пържене времето е значително по-кратко, но и количеството мазнина, значително по-голямо.
Съпоставен с фурна, еър фрайърът загрява по-бързо, но горният и мощен долен нагревател във фурната, както и различните възможности за работа със или без вентилатор, дават различни резултати. Да, еър фрайърът е по-практичен и удобен за ежедневно ползване. Качествените модели не загряват излишно кухнята Ви и не трябва да почиствате голяма площ, но двата уреда са различни. При активно търсене, можете да откриете и модели фрайъри с допълнителен долен нагревател, но всички те са с малка мощност на долния нагревател и не са истинска алтернатива на класическата фурна, а по-скоро опити за различно позициониране. Ако търсите уред, който по-пълноценно да може да замести котлони и фурна и да покрие повече методи за готвене, препоръчваме да се запознаете с комбинираните мултикукъри, който са по-комплексни уреди от самостоятелните еър фрайъри.
Еър фрайърите са подходящи за приготвяне на по-малки разфасовки храна, които се налага да се готвят в по-голямо като брой количество – например могат да пекат мъфини и отделни неголеми банички, без да се обръщат, но по много на брой, разположени на малко разстояние едно от друго върху приставката, за да бъде осигурена добрата циркулация на горещия въздух от нагревателя отгоре. Комбинираните мултикукъри и фурните са подходящи и за по-обемни (вкл. и на височина) храни.
Еър фрайъри с две зони, без два нагревателя и вентилатора
Ако сте избрали модел, който може да готви в две зони, преди всичко се уверете, че уредът има два отделни нагревателя и вентилатора. Някои модели се рекламират като такива с възможност за готвене на две зони, но вътре в уреда има един нагревател и един вентилатор. За да се постигне ефективно готвене в две зони, е необходим отделен източник на топлина и циркулация на въздуха за всяка зона.
Резервни части и поддръжка
От важно значение е да изберете еър фрайър, за който се предлагат резервни части и консумативи, включително кошница и приставка към нея. Тези части често имат покритие, което се износва с времето, независимо колко качествени са материалите. Редовната подмяна на тези елементи е от съществено значение за поддържане на ефективността и хигиената на уреда. Без наличието на резервни части, еър фрайърът може да стане неизползваем след износване на ключовите компоненти.
Гаранционно и следгаранционно обслужване
Не забравяйте да се уверите, че доставчикът, на когото ще гласувате доверие, разполага с реален сервиз. Ако срещате отзиви единствено за заменени уреди и възстановени суми, това обикновено е сигнал, че сервиз не съществува и Ви поставя в ситуация с неизвестни за следгаранционното обслужване.
Подходящи храни за еър фрайър
Еър фрайърите са идеални за приготвяне на храни като пържени картофи, пилешки крилца, зеленчуци, кюфтета, мъфини, банички и различни видове месо. Тези уреди са предназначени за сухи или леко омазнени храни, които се нуждаят от висока температура и циркулация на въздух за постигане на хрупкава текстура. За храни, които изискват добавяне на течности, като супи, яхнии или ястия с много сос, пълнени чушки или мусака, мултикукърите са по-добър избор. Повече информация относно мултикукърите и еър фрайърите, можете да намерите тук.
Щом четете това, значи сте от хората, които търсят знания и предпочитат да взимат информирани решения. Можете да потърсите допълнителна информация и в различни фейсбук групи, където потребители споделят мнения, препоръки, съвети и информация, свързана с технически проблеми при определени модели.
И най-важното е, че правите избора да готвите лесно, бързо и здравословно за Вас и Вашето семейство.