Зелеви сарми с кайма и ориз
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 100 гр. ориз измит и отцеден
- 500 гр. кайма
- 1 бр. яйце
- 1 бр. глава лук ситно нарязан
- 15 бр. листа кисело зеле
- 1 ч.л. чубрица
- 1/2 ч.л. кимион
- черен пипер на вкус
- сол на вкус
за соса:
- 1 бр. яйце
- 40 гр. царевично брашно
- 200 гр. кисело мляко
- 500 мл. вода
- сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на висока степен и оставете уреда да загрее.
- Добавете ориза и 100 мл. вода. Разбъркайте, изчакайте оризът да поеме водата, след което го извадете в купа.
- Измийте добре вътрешния съд и го подсушете.
- В купа смесете каймата, яйцето, лука, подправките и ориза. Омесете ги добре.
- Оформете кюфтенца от каймата с желания размер и ги увийте в зелевите листа.
- Подредете сармите в допълнителен съд (например кошница еър фрайър или кошница за готвене на пара).
- Във вътрешния съд добавете 650 – 700 мл. вода и поставете кошницата със сармите.
- Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Високо налягане (High) и времето за готвене на 10 минути.
- Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено изцяло, след което извадете съда със сармите.
- Смесете киселото мляко, яйцето, брашното, водата и солта.
- Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на висока степен.
- Към водата във вътрешния съд добавете сместа с киселото мляко и разбърквайте непрекъснато, докато сосът се сгъсти.
- Щом започне да се сгъстява, изключете програмата и продължете да бъркате още няколко минути.
- По желание, запържете масло и червен пипер, и полейте сармите с него и със соса.