Шкембе чорба (телешка)
Оборудване
- Цедка
- Стъклен капак с отвор за пара
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 1 кг. телешко шкембе
- 1 л. прясно мляко
- 3 с.л. олио
- 40 гр. краве масло
- 1.5 л. вода
- 1-2 ч.л. сол (или на вкус)
- 2-3 ч.л. червен пипер
- 1 с.л. брашно
- чили на люспи за сервиране
- чесън за сервиране
- хрян за сервиране
- оцет за сервиране
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Измийте шкембето много, много старателно. Когато прецените, че вече е измито - измийте го още веднъж ツ
- Във вътрешния съд на Instant Pot поставете шкембето и го залейте с вода.
- Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на степен High (Висока), покрийте уреда с обикновен стъклен капак (с отвор за пара) и изчакайте да заври.
- Няколко минути след като заври, изключете програмата с CANCEL (ОТКАЗ) и оберете максимално добре получилата се пяна с решетъчна лъжица.
- Добавете солта.
- Поставете капака за готвене под налягане.
- Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Високо налягане (High) и време 75 минути.
- Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено за 15 минути, след което освободете бързо (ръчно) останалото налягане.
- Извадете шкембето от бульона. Оставете го да се охлади и го нарежете на дребни късчета.
- Извадете вътрешния съд от уреда и оставете бульона да се охлади добре. Оберете втвърдилата се отгоре лой, след което прецедете бульона.
- Измийте вътрешния съд, подсушете го добре отвън и го поставете обратно в уреда.
- Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на степен High (Висока).
- Когато уредът загрее достатъчно (сигнализира с HOT), добавете олиото и маслото, изключете програмата с CANCEL (ОТКАЗ) и запържете набързо 1 лъжица брашно в сгорещената мазнина.
- Добавете червения пипер, разбъркайте и веднага добавете млякото. Разбъркайте и добавете прецедения бульон. Внимавайте да не прегорите червения пипер (червеният пипер прегаря много бързо).
- Добавете вече нарязаното шкембе.
- Изберете отново програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на степен High (Висока) и изчакайте да започне да къкри. Настройте програмата на степен Low (Ниска) като натиснете още веднъж бутона на програма SAUTÉ (за да намалите температурата) и оставете шкембе чорбата да покъкри 5 минути.
- Шкембе чорбата е готова за консумация.
- Поднесете със счукан чесън с оцет, настърган хрян с оцет и чили на люспи в отделни съдчета.
аз добавям и около 700-800 грама телешки език ( под налягане с шкембето, беля и режа на парченца по вкус) – уникална рецепта! А нещо за топла пача ( с ушета и крачета ) може ли да взаимствам от тук… или по-добре точна рецепта 🙂
Ако е предварително изчистено и сварено, има ли нужда да се вари под налягане.. или само sauté?
И ние така го правим,но без прясно мляко, а със бульонче от сварени телешки кокали,става много по вкусно,заради костния мозък.
Само по тази рецепта си готвя шкембе чорба и пача чорба също. Отлична ❤️