Веган шоколадов кейк в Air Fryer
Оборудване
- Instant Vortex Air Fryer
- Силиконова форма за торта
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
СУХИ СЪСТАВКИ
- 225 гр. брашно обикновено
- 150 гр. захар златна гранулирана (за по-карамелен вкус)
- 4 с.л. какао на прах
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1/4 ч.л. сол
МОКРИ СЪСТАВКИ
- 250 мл. вода
- 125 мл. растително олио
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 1 с.л. ябълков оцет
ДЕКОРАЦИЯ
- пресни плодове за украса или разтопен шоколад
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Смесете сухите съставки в голяма купа и разбъркайте.
- Смесете мокрите съставки в отделна купа.
- Добавете мокрите съставки към сухите съставки и разбийте до гладка смес. Не прекалявайте с разбъркването.
- Изсипете така получената смес в силиконова форма за торта, с подходящ размер, който пасва в кошницата на Instant Vortex Air Fryer.
- Изберете програма BAKE (ПЕЧЕНЕ), настройте температурата на 160˚С и времето за готвене на 35 мин., след което натиснете Start.
- Когато уредът достигне необходимата температура и сигнализира с Add food (Добавяне на храна), добавете формата за торта в кошницата.
- Когато времето за готвене изтече, извадете формата и оставете кейка да се охлади напълно в нея.
- След като се охлади, извадете кейка, декорирайте с пресни плодове или шоколадова глазура (по желание) и сервирайте.
Супер лесен и ефектен сладкиш.
Може да се намали количеството захар.
Лесно за приготвяне, като времето за подготовка е буквално няколко минути. Може да се ползва и като основа за торта като се добави заливка или крем. Веднъж дори го разрязах като блат на 2, но с нож и не беше много равно (може би ще се получи по-добре с правилните инструменти).