Измийте шкембето много, много старателно. Когато прецените, че вече е измито - измийте го още веднъж ツ
Във вътрешния съд на Instant Pot поставете шкембето и го залейте с вода.
Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на степен High (Висока), покрийте уреда с обикновен стъклен капак (с отвор за пара) и изчакайте да заври.
Няколко минути след като заври, изключете програмата с CANCEL (ОТКАЗ) и оберете максимално добре получилата се пяна с решетъчна лъжица.
Добавете солта.
Поставете капака за готвене под налягане.
Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Високо налягане (High) и време 75 минути.
Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено за 15 минути, след което освободете бързо (ръчно) останалото налягане.
Извадете шкембето от бульона. Оставете го да се охлади и го нарежете на дребни късчета.
Извадете вътрешния съд от уреда и оставете бульона да се охлади добре. Оберете втвърдилата се отгоре лой, след което прецедете бульона.
Измийте вътрешния съд, подсушете го добре отвън и го поставете обратно в уреда.
Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на степен High (Висока).
Когато уредът загрее достатъчно (сигнализира с HOT), добавете олиото и маслото, изключете програмата с CANCEL (ОТКАЗ) и запържете набързо 1 лъжица брашно в сгорещената мазнина.
Добавете червения пипер, разбъркайте и веднага добавете млякото. Разбъркайте и добавете прецедения бульон. Внимавайте да не прегорите червения пипер (червеният пипер прегаря много бързо).
Добавете вече нарязаното шкембе.
Изберете отново програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на степен High (Висока) и изчакайте да започне да къкри. Настройте програмата на степен Low (Ниска) като натиснете още веднъж бутона на програма SAUTÉ (за да намалите температурата) и оставете шкембе чорбата да покъкри 5 минути.
Шкембе чорбата е готова за консумация.
Поднесете със счукан чесън с оцет, настърган хрян с оцет и чили на люспи в отделни съдчета.
аз добавям и около 700-800 грама телешки език ( под налягане с шкембето, беля и режа на парченца по вкус) – уникална рецепта! А нещо за топла пача ( с ушета и крачета ) може ли да взаимствам от тук… или по-добре точна рецепта 🙂
Ако е предварително изчистено и сварено, има ли нужда да се вари под налягане.. или само sauté?
И ние така го правим,но без прясно мляко, а със бульонче от сварени телешки кокали,става много по вкусно,заради костния мозък.
Само по тази рецепта си готвя шкембе чорба и пача чорба също. Отлична ❤️