Постни зелеви сарми с праз и сини сливи
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 200 гр. ориз
- 100 гр. булгур по желание, ако не се използва количеството се заменя с ориз
- 200 гр. праз лук нарязан на 4 по дължина и след това на ситно
- 130-180 гр. сини сливи сушени, без костилка, нарязани на кубчета (количеството може да се промени според личните предпочитания)
- 15 бр. листа кисело зеле за 15 сарми
- 60 гр. олио за запържване
- 1 с.л. джоджен
- 1 ч.л. чубрица
- 1 ч.л. червен пипер
- лют пипер на вкус около 2 щипки, за лека пикантност
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- 350 мл. вода
- 200 мл. зелев сок може да се замени с вода ако сокът е много солен или в случай че не е наличен
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) с настройка на температурата на Normal.
- След като уредът загрее добавете олиото във вътрешния съд на Instant Pot. Добавете и запържете праза в сгорещеното олио за 2-3 минути докато омекне, след което добавете измития и отцеден ориз и запържете за още 4-5 минутки, докато и оризът промени цвета си.
- Добавете подправките, булгура и нарязаните на малки кубчета сини сливи. Добавете 350 мл. топла вода и започнете да разбърквате докато около 80% от водата се поеме от ориза.
- Спрете програмата с CANCEL (ОТКАЗ) и извадете вътрешния съд, за да може сместа да се охлажда.
- Докато сместа се охлади пригответе зелето. Увийте стегнато плънката в сарми. Измийте вътрешния съд или използвайте резервен.
- Намажете дъното на вътрешния съд с малко олио и сложете 1 голям зелев лист като основа. Подредете отгоре сармите на един или два реда, според размера.
- Добавете 200 мл. зелев сок (или вода). Сложете капака за готвене под налягане.
- Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Ниско налягане (Low) и време 20 минути.
- Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено за 10-15 МИН. или изцяло.
- Сармите са готови за консумация.
- По желание сармите могат да се запекат допълнително във фурна на 180оС за около 15 мин. докато станат златисти.
Благодаря за рецептата!
Заложих на рецептата откъм време за готвене и сармите станаха супер. Направихме ги с кълцано свинско.
Любима рецепта на цялото семейство.