Постни зелеви сарми с праз и сини сливи
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 200 гр. ориз
 - 100 гр. булгур по желание, ако не се използва количеството се заменя с ориз
 - 200 гр. праз лук нарязан на 4 по дължина и след това на ситно
 - 130-180 гр. сини сливи сушени, без костилка, нарязани на кубчета (количеството може да се промени според личните предпочитания)
 - 15 бр. листа кисело зеле за 15 сарми
 - 60 гр. олио за запържване
 - 1 с.л. джоджен
 - 1 ч.л. чубрица
 - 1 ч.л. червен пипер
 - лют пипер на вкус около 2 щипки, за лека пикантност
 - сол на вкус
 - черен пипер на вкус
 - 350 мл. вода
 - 200 мл. зелев сок може да се замени с вода ако сокът е много солен или в случай че не е наличен
 
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) с настройка на температурата на Normal.
 - След като уредът загрее добавете олиото във вътрешния съд на Instant Pot. Добавете и запържете праза в сгорещеното олио за 2-3 минути докато омекне, след което добавете измития и отцеден ориз и запържете за още 4-5 минутки, докато и оризът промени цвета си.
 - Добавете подправките, булгура и нарязаните на малки кубчета сини сливи. Добавете 350 мл. топла вода и започнете да разбърквате докато около 80% от водата се поеме от ориза.
 - Спрете програмата с CANCEL (ОТКАЗ) и извадете вътрешния съд, за да може сместа да се охлажда.
 - Докато сместа се охлади пригответе зелето. Увийте стегнато плънката в сарми. Измийте вътрешния съд или използвайте резервен.
 - Намажете дъното на вътрешния съд с малко олио и сложете 1 голям зелев лист като основа. Подредете отгоре сармите на един или два реда, според размера.
 - Добавете 200 мл. зелев сок (или вода). Сложете капака за готвене под налягане.
 - Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Ниско налягане (Low) и време 20 минути.
 - Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено за 10-15 МИН. или изцяло.
 - Сармите са готови за консумация.
 - По желание сармите могат да се запекат допълнително във фурна на 180оС за около 15 мин. докато станат златисти.
 





















Благодаря за рецептата!
Заложих на рецептата откъм време за готвене и сармите станаха супер. Направихме ги с кълцано свинско.
Любима рецепта на цялото семейство.