Изберете програмата SAUTE (СОТИРАНЕ).
Във вътрешния съд на Instant Pot добавете зехтина.
След като зехтинът загрее, добавете каймата.
Каймата ще започне да отделя соковете си. След около 5 минути. изсипете течността, която се е отделила от каймата. Разбърквайте от време на време, докато каймата получи златист и хрупкав загар.
Добавете лука към каймата и сотирайте за 2 минути. Добавете чесъна и червената чушка, и сотирайте, докато усетите аромата на съставките.
Добавете соевия сос и соса Уорчестър, и деглазирайте. Към получената смес прибавете кетчупа, барбекю соса, червения пипер, чилито, доматената паста и 1/3 ч.ч. вода.
Спрете програмата с CANCEL (ОТКАЗ) и поставете капака за готвене под налягане.
Изберете програмата PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на High Pressure (Високо налягане) и време за готвене 5 минути, и натиснете Start.
След като програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено (NR) за 10 мин. и след това освободете бързо налягането (QR).
Ако сосът не е достатъчно гъст, го разбъркайте и изберете функцията SAUTE (СОТИРАНЕ) на висока степен (HIGH), за да редуцирате течността.
Прехвърлете сместта от вътрешния съд в отделна купа и я оставете настрани.
Почистете и подсушете вътрешния съд, и го поставете обратно в уреда.
Добавете останалото количество вода (1 ч.ч.) и поставете мултифункционалната решетка на дъното на вътрешния съд.
Измийте картофите и ги подредете върху решетката.
Сложете капака за готвене под налягане.
Изберете програмата PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на High Pressure (Високо налягане) и времето на 13 минути, след което натиснете Start.
Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено (NR) за 15 минути, след което освободете бързо останалата пара (QR).
Извадете внимателно картофите и ги оставете да се охладят за 5-10 минути.
След като са достатъчно охладени, така че да можете да ги докосвате, разрежете картофите по дължина през средата, като ги разделите на две половини.
С помощта на голяма лъжица издълбайте част от вътрешността на картофите.
Разпределете сместа с каймата между 8-те половинки. Поръсете всяка една със сиренето чедър и моцарелата, разпределяйки ги поравно.
Подредете картофите в допълнителния съд.
Поставете отново мултифункционалната решетка във вътрешния съд, а върху нея допълнителния съд с подредените картофи. Можете да ги разделите на няколко порции, в зависимост от големината на съда.
Поставете капака Air Fryer. Изберете програмата BROIL/GRILL (ГРИЛ). Температурата е автоматично зададена на 204°C. Настройте време за готвене 7 минути и натиснете Start.
След като програмата завърши, извадете картофите и ги оставете да се охладят за 10 минути.
Сервирайте със заквасена сметана и поръсете със зелен лук или кориандър.
Интересна рецепта, която грабна вниманието ми. Стана страхотна, но с малко подобрение по мой вкус. Тъй като не обичам люто сложих сладък червен пипер и пропуснах чилито.
Станаха много вкусни, дори и без чилито.