Мини фритати с аспержи и козе сирене
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 1 с.л. зехтин екстра върджин
- 230 гр. аспержи почистени и нарязани малки кубчета (под 1 см.)
- 1 бр. червена чушка тип долма, нарязана на кубчета
- 2 бр. шалот на кубчета
- 60 гр. козе сирене натрошено, около 1/2 ч.ч.
- 1 с.л. пресен естрагон смлян
- 1 ч.л. лимонова кора настъргана
- 8 бр. яйца големи
- 1/2 ч.л. сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Настройте програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на степен High (Висока). Във вътрешния съд на Instant Pot сипете зехтина и го загрейте. Добавете нарязаните аспержи, чушка и шалот и гответе докато омекнат, около 5 минути.
- Изключете програмата с CANCEL (ОТМЯНА) и прехвърлете зеленчуците в купа. Добавете към тях козето сирене, естрагона и лимоновата кора и смесете добре.
- Сложете решетката за готвене на пара на дъното на вече празния вътрешен съд и добавете 1 чаша вода.
- Намаслете или напръскайте със спрей за готвене 4 купички за печене (керамични или други, около 8 см. диаметър, 180 мл. вместимост).
- В отделна купа разбийте яйца, 1/4 ч.ч. вода и сол, докато се смесят добре.
- Разпределете по равно зеленчуковата смес между приготвените купички за печене, след което изсипете яйчената смес отгоре (може да остане малко количество).
- Внимателно поставете купичките за печене върху решетката за готвене на пара във вътрешния съд. Сложете капака за готвене под налягане.
- Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на 10 минути.
- След като времето изтече, освободете бързо налягането.
- С помощта на кухненска щипка внимателно извадете и прехвърлете купичките за печене върху дъска или скара и ги оставете леко да се охладят.
- Прокарайте нож около вътрешния ръб на купичките, за да отделите фритатите, след което обърнете върху чинии за сервиране. Сервирайте топли.