Чили без месо (Chilli sin carne)
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
за лучената туршия
- 1 бр. глава червен лук нарязан на ситно
- 1 бр. лайм
- щипка сол
за чилито
- 1 бр. домати от консерва
- 1 бр. глава лук нарязан на ситно
- 3 бр. скилидки чесън настърган на ситно
- 2 с.л. паста от люта чушка чипотле (може да се замени с 1 бр. прясна люта чушка или 1 ч.л. лют червен пипер)
- 1 с.л. Микс от подправки за тако Old el Paso
- 250 гр. кафява леща
- 1 бр. голям сладък картоф обелен и нарязан на кубчета
- 900 мл. горещ зеленчуков бульон
- 2 бр. консерви черен или бял боб отцеден и изплакнат
- сол и черен пипер на вкус
за ориза
- 220 гр. ориз измит 2-3 пъти
- 250 мл. вода
- 1/2 ч.л. сол
за сервиране
- кокосово кисело мляко или заквасена сметана
- начос
- сирене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
на лучената туршия
- Поставете лука в купа, добавете солта и сока от лайм, и разбъркайте добре. Оставете настрани.
на чилито и ориза
- Във вътрешния съд поставете доматите, лука, чесъна, чили пастата, лещата, подправката за тако, сладкия картоф и пилешкия бульон.
- Във вътрешния съд поставете решетката за готвене на пара, обърната върху дългите ръкохватки.
- В допълнителен съд добавете ориза, водата и солта. Поставете го върху решетката.
- Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Високо налягане (High) и време за готвене на 5 минути.
- Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено за 8-10 минути, след което освободете бързо (ръчно) останалото налягане.
- Извадете съда с ориза и разбъркайте с вилица.
- Извадете решетката и добавете боба към чилито.
- Разбъркайте добре и подправете със сол и черен пипер на вкус.
- Сервирайте чилито върху ориза и гарнирайте с лучената туршия. Добавете кисело мляко, начос и сирене, по избор.