Чийзкейк с плодове
Оборудване
- Форма с падащо дъно с подходящ размер
- Хартия за печене
- Алуминиево фолио
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
за блата
- 150 гр. чаени бисквити
- 100 гр. бадеми печени
- 40 гр. краве масло разтопено
- 2 с.л. захар
за крема
- 300 гр. крема сирене Филаделфия
- 100 гр. заквасена сметана
- 4 с.л. захар
- 3 бр. яйца разбити
- 1 с.л. брашно
- 2 бр. ванилия на прах или 2 ч.л. ванилов екстракт
за сметановия пласт и топинга (по желание)
- 200 гр. заквасена сметана
- 200 мл. сметана за готвене (35% масленост)
- 6 с.л. пудра захар
- 1 бр. ванилия на прах или 1ч.л. ванилов екстракт
- 2 ч.л. желатин
- 50 мл. сок по избор
- 250 гр. плодове пресни замразени плодове, по избор (ягоди, малини, вишни, череши и др.)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
на блата
- Поставете бадемите и бисквитите в блендер и ги смлейте на дребни трохи.
- Добавете маслото и захарта, и разбъркайте.
- Облицовайте дъното и стената на формата с хартия за печене.
- Изсипете сместа за блата и я изравнете.
- Оставете формата във фризер за известно време.
на крема
- Поставете в купа крема сиренето и захарта. Разбийте с миксер до получаване на пухкава и гладка смес.
- Добавете ванилията и сметаната. Разбийте още веднъж до получаване на хомогенна текстура.
- Поръсете с брашното през сито и разбийте с миксер за кратко.
- Добавете яйцата на струя, при непрекъснато разбиване на бавна скорост.
- Извадете формата от фризера и налейте в нея сместа за крема.
- Налейте 300 мл. вода във вътрешния съд Instant Pot.
- Поставете върху формата парче кухненска хартия, върху него - лист алуминиево фолио и покрийте, колкото е възможно по-плътно.
- Поставете формата върху силиконов слинг* го поставете върху мултифункционалната решетка със сгънати ръкохватки.
- Поставете съда с чизкейка в уреда и настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на High (Вискоко налягане) за 28 минути.
- След като програмата завърши, оставете налягането да се освобожава естествено за 15 минути, след което освободете бързо (ръчно) останалата пара.
- Извадете слинга с формата и премахнете фолиото и хартията.
- Оставете чийзкейка непокрит в хладилника за поне 8 часа.
на сметановия пласт
- В малък съд поставете желатина и го полейте със сока.
- Изчакайте желатинът да набъбне и поставете купичката в по-голям съд с вряла вода. Разбъркайте, за да се разтворят напълно набъбналите желатинови парченца. Оставете да изстине на стайна температура.
- Разбийте сметана за готвене с половината от количеството пудра захар и с ванилията.
- В друга купа разбийте заквасената сметана с останалата пудра захар.
- Оставете двете купите в хладилник, докато желатиновия сироп изстива.
- Когато желатиновият сироп е изстинал напълно, нарежете 1/3 от плодовете на съвсем дребни кубчета.
- Потопете целите плодове в желатиновия сироп и ги оставете в чиния.
- Извадете двата вида сметана от хладилника, смесете ги и ги разбъркайте бързо с миксер за няколко секунди.
- Налейте в купата и желатиновия сироп и разбъркайте с миксера до хомогенизиране, съвсем за кратко.
- Добавете малките парченца плодове и разбъркайте с лъжица.
- Изсипете приготвената сметанова смес върху чийзкейка и върнете формата в хладилника за 1-2 часа.
- След като чийзкейкът стегне достатъчно, го доукрасете с целите плодове.
- Чийзкейкът ще е готов за освобождаване от формата и за нарязване след още 2 часа.
Бележки
Двата вида сметана за топинга трябва да са студени от хладилника.