Патладжан с домати и нахут
Оборудване
- Съд, подходящ за топлинна обработка
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 1 бр. голям патладжан нарязан на едри парчета
- 1 ч.л. подправка Азиатски микс
- 3 бр. скилидки чесън смлян
- 1 бр. консерва домати
- 1 бр. консерва нахут изплакнат и отцеден
- 2/3 ч.ч. гръцки йогурт или кисело мляко
- 2-3 щипки копър ситно нарязан
- 2-3 щипки магданоз ситно нарязан
- 2 с.л. ядки по избор
- 2 бр. тортили или арабски питки
- зехтин
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Нарежете патладжана на големи парчета и го поръсете със сол. Оставете го настрани за около 5 минути, за да се премахне горчивият вкус.
- Подсушете патладжана, избършете излишната сол и го намажете със зехтин.
- Изберете програма AIR FRY (ПЪРЖЕНЕ С ГОРЕЩ ВЪЗДУХ), настройте температурата на 185˚С и времето за готвене на 10 минути.
- Когато уредът сигнализира с Add food, поставете патладжана в кошницата.
- Докато патладжанът се приготвя, в купа смесете чесъна и азиатската подправка, и поръсете със зехтин.
- Когато патладжанът е готов, го преместете в купа и към него прибавете 2/3 от чесновата подправка.
- В допълнителен съд поставете доматите и нахута, и разбъркайте с останалата чеснова подправка. Поръсете със сол и черен пипер.
- Най-отгоре добавете патладжана, потапяйки го в соса.
- Изберете програма AIR FRY (ПЪРЖЕНЕ С ГОРЕЩ ВЪЗДУХ), настройте температурата на 185˚С и времето за готвене на 10 минути.
- В купа смесете киселото мляко, копъра и магданоза. Овкусете със сол и черен пипер.
- Когато програмата за готвене приключи, извадете ястието и поставете тортилите за 1-2 минути, и ги запечете на 200°C.
- За да сервирате, разпределете обилен слой от сместа с кисело мляко и подправки върху тортилата. Отгоре добавете сместа от патладжани, домати и нахут. Напръскайте със зехтин, поръсете с ядки по избор за хрупкавост и украсете с допълнителни стръкчета копър, по желание.