Агнешка дроб сарма
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 1 кг. агнешки комплект дреболии
- 1 глава лук нарязан на ситно
- 1 връзка зелен лук нарязан на ситно
- 1 бр. малък морков нарязан на ситно
- 1 връзка пресен магданоз
- 1 ч.л. сух джоджен
- 1 стрък пресен джоджен
- 250 гр. ориз измит
- 80 мл. олио
- 1 ч.л. черен пипер млян
- 1 ч.л. сол или на вкус
- 1 ч.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. чесън на гранули
- 10 бр. зърна черен пипер
- 3 ч.ч. вода равна на 3 пъти количеството на ориза
за заливката
- 2 бр. яйца
- 350 мл. кисело мляко
- 2 с.л. брашно (30 гр)
- 1/2 ч.л. бакпулвер
- щипка сол
- 40 гр. кашкавал настърган
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Измийте агнешките дреболии, накиснете ги в студена вода за 30 минути и ги изплакнете добре.
- Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на висока степен и оставете уреда да загрее.
- Поставете дреболиите във вътрешния съд и ги залейте със студена вода. Веднага щом водата заври, изключете програмата, прецедете дреболиите и изсипете водата.
- Налейте 3 ч.ч вода във вътрешния съд, добавете агнешките дреболии и зърната черен пипер.
- Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Високо налягане (High) и времето за готвене на 30 минути.
- Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено за 10 минути, след което освободете бързо останалата пара.
- Извадете дреболиите от бульона и ги нарежете на малки кубчета. Прецедете бульона в друг удобен съд.
- Изплакнете вътрешния съд и изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ). Когато уредът загрее, добавете олиото, лука и моркова. Сотирайте около 2 минути.
- Добавете зеления лук и сотирайте за още 1 минута.
- Добавете нарязаните дреболии и сотирайте. След около 2 минути добавете ориза, разбъркайте за минута.
- Прибавете магданоза, джоджена, сухия чесън, сол на вкус, смления черен пипер и червения пипер. Разбъркайте и изключете програмата.
- Добавете 3 ч.ч. от прецедения бульон. Изчакайте около 2 минути и деглазирайте с шпатула старателно дъното на вътрешния съд.
- Поставете капака за готвене под налягане и настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Ниско налягане (Lo)* и времето за готвене на 15 минути.
на заливката
- Разбъркайте яйцата с щипка сол.
- Добавете брашното и разбъркайте до получаване на хомогенна смес.
- Добавете киселото мляко, бакпулвера и настъргания кашкавал, и разбъркайте добре.
- Когато програмата за готвене приключи, оставете налягането да се освободи естествено за 5 минути, след което освободете бързо останалата пара.
- Отворете капака на уреда и оставете дроб сармата да си „почине“ за 5 минути отворена, преди да я залеете със заливката.
- Добавете заливката и запечете на програма ROAST (ПЕЧЕНЕ), като настроите температурата на 185˚C и време за готвене 10 минути.**.
- Сервирайте топла и добавете кисело мляко, по желание.