Generic selectors
Само точни съвпадения
Търси в заглавието
Търси в съдържанието
Post Type Selectors
Продукти
Рецепти
Статии
Страници

Каква е разликата между херметичен мултикукър и еър фрайър (air fryer)?

Статия I Каква е разликата между херметичен мултикукър и еър фрайър

Херметичните мултикукъри и еър фрайърите са два от съвременните видове уреди за бързо и здравословно готвене. Тези уреди са различни по своята същност и имат своите особености, като тук ще се постараем да обясним какви са те и какво може да се приготвя във всеки един.

Херметичен мултикукър

Херметичните мултикукъри по същество са съвременни уреди за готвене под налягане. Повече информация за предимствата при този тип готвене можете да откриете тук. Херметичните мултикукъри са предназначени основно за готвене с техники, при които се добавя течност – като варене, готвене под налягане, готвене на пара, су вид и др., или мазнина – като сотиране, запържване и др. На практика херметичните мултикукъри заместват всички основни уреди за готвене, с изключение на фурната и фритюрника за дълбоко пържене.

Еър фрайър (air fryer)

Еър фрайърите са предназначени най-вече за така нареченото “сухо готвене”. Като принцип на работа еър фрайърът е уред, наподобяващ Вашата фурна, с няколко основни разлики. При еър фрайърите, също както и при фурните с конвекция, има нагревателен елемент и обдухващ вентилатор. Размерът на еър фрайърите, обаче, е значително по-малък спрямо стандартните фурни, следователно и времето за загряване е по-малко. В допълнение, начинът, по който вече загретият въздух циркулира в еър фрайъра, е различен. Това дава възможността за пържене на храни, без те да бъдат потапяни в мазнина, което ги прави по-здравословна алтернатива, съпоставени със стандартните фритюрници за дълбоко пържене.

Какво можете да приготвяте в херметичен мултикукър?

Херметичният мултикукър ще Ви даде възможност да приготвяте голямо разнообразие от ястия и десерти здравословно, прецизно и бързо.

Едно от основните приложения на Instant Pot е приготвянето на перфектния ориз, като с херметичния мултикукър и зададените му програми за ориз “Rice” или с функцията за готвене под налягане “Pressure Cook”, ще можете да постигнете този търсен ефект.

Функцията за готвене под налягане “Pressure Cook” е подходяща за приготвяне на всякакъв вид яхнии, чили, супи и домашни гозби, на изключително богат на вкус бульон, на риба, морски дарове и различни видове меса, различни видове паста и дори за варене на яйца.

Ако държите, а ние Ви го препоръчваме, в менюто Ви да присъстват повече зеленчуци, с хермитичните мултикукъри можете да ги приготвите по няколко различни начина и те винаги ще бъдат вкусни: на пара, сотирани и под налягане.

С функцията за готвене на пара “Steam” освен зеленчуци можете да приготвяте риба и дори пухкави парени хлебчета, а с функцията за сотиране “Saute” освен да сотирате зеленчуци, можете да запечатвате месо, да сгъстявате супи, яхнии и сосове, както и да прилагате още много техники като на обикновен тиган или тенджера.

Всички мултикукъри Instant Pot имат възможност и за бавно готвене “Slow Cook”, идеална за приготвянето на изключитело крехки меса с наситен вкус.

А за кулинарните изследователи, някои от херметичните мултикукъри предлагат и функцията су вид “Sous vide” за истински прецизно готвене, което придава на храната нежна текстура и несравним вкус.

Ако обичате автентичния вкус на българското кисело мляко, с програма “Yogurt” или функцията за су вид “Sous vide”, можете да си го приготвите в домашни условия, след което да му се наслаждавате с ядки или любимото Ви сладко.

С мултифункционалните уреди Instant Pot можете да приготвите всичко необходимо за Вашето разнообразно меню: от закуската (овесени ядки, каши, мюсли и др.), преминавайки през супата, гарнитурата (картофи, ориз, варива и др.) и основното ястие (меса, яхнии, пасти, риба и морски деликатеси, както и множество типични ястия като пълнени чушки, зеле с месо, пиле с ориз, фасул, боб с наденица и много други), и завършвайки с любим десерт (суфле, чиизкейк, брауни, крем карамел, както и много други, подходящи за “мокро” готвене).

Ако искате да придадете на ястието още по-завършен вид и да добавите златиста коричка или пък да запечете заливка, то можете да направите това като го прехвърлите и довършите във фурната. А ако уредът Ви e комбиниран и разполага с капак за готвене/пържене с горещ въздух, е необходимо само да смените херметичния капак със запичащия такъв. Капакът за готвене/пържене с горещ въздух може да се използва и самостоятелно, добавяйки допълнителни функции към уреда, с което възможностите Ви за приготвяне на домашна и много вкусна храна ще бадат наистина неограничени.

Какво можете да приготвяте в еър фрайър?

Задължителни за приготвяне в еър фрайър са пържените картофи, които с малко количество мазнина на програма “Air Fry” ще станат вкусни и хрупкави. Също така този тип уреди са много подходящи за печене и пържене на различни видове зеленчуци като тиквички, патладжан, моркови, както и за приготвяне на крехки пилешки филенца, крилца и бутчета.

Тези от Вас, които не могат да останат безпристрастни към домашно приготвените сладкиши, кексчета и други печива, ще могат лесно да ги приготвят в своя еър фрайър, използвайки функцията “Bake”.

Някои модели еър фрайъри предлагат и допълнителни функции като тези за претопляне и дехидратиране. Всяко вкусно ястие, останало от предишния ден, след претопляне на програма “Reheat” бързо и лесно ще придобие наситения вкус, който нямате търпение да опитате отново. А функцията за сушене и дехидратиране Dehydrate” Ви предоставя възможност да приготвите всякакви видове домашен снакс от месо, плодов или зеленчуков чипс.

С еър фрайърите успешно можете да заместите както тостер-фурната, така и домашната грил скара.

Няколко примера:

 

Какво може да се приготви в херметичен мултикукър и еър фрайър?

 

По-твърди меса, по-тежки меса (ребра, джолан, големи цели парчета меса и т.н.)

  • при готвене в херметичен мултикукър, ще имате изключително крехки резултати, но ще липсва типичната коричка от външната страна. Същата може да се постигне с еър фрайър капак или при довършване за 10-15 мин. във фурна.
  • при готвене с еър фрайър резултатите ще са незадоволителни, тъй като месото ще е запечатано отвън, но не добре сготвено отвътре или по-жилаво.

По-леки меса, по-крехки меса (пилешко, риба, филета, крилца и т.н.)

  • при готвене с херметичен мултикукър ще бъдат прекрасно сготвени, но няма да имат типичната коричка от външната страна. Същата може да се постигне с еър фрайър капак или при довършване във фурна.
  • при готвене в еър фрайър резултатите ще са чудесни.

Паста

  • перфектни резултати при готвене в мултикукър
  • не е подходящо за готвене в еър фрайър

Ориз и зърнени храни

  • перфектни резултати при готвене в мултикукър
  • не са подходящи за готвене в еър фрайър

Картофи

  • при готвене в мултикукър – варени, на пара, сотирани, су вид*
  • при готвене в еър фрайър – пържени, печени

Риба

  • при готвене в мултикукър – на пара, су вид*
  • при готвене в еър фрайър – пържена, печена

Зеленчуци

  • при готвене в мултикукър – варени, на пара, сотирани, су вид*
  • при готвене в еър фрайър – пържени, печени, сушени

Супи

  • перфектни резултати при готвене в мултикукър
  • не са подходящи за готвене в еър фрайър

Бобови храни

  • перфектни резултати при готвене в мултикукър
  • не са подходящи за готвене в еър фрайър

Варива

  • перфектни резултати при готвене с мултикукър
  • не са подходящи за готвене с еър фрайър

Тестени храни и десерти

  • при готвене в мултикукър – влажни десерти без коричка като суфле, чийзкейк, блат за торта, бананов хляб, брауни и др.
  • при готвене в еър фрайър – кекс, пица, хляб, баница, кроасани, бисквити и др.


Типични български ястия

  • мусака – приготвя се в херметичен мултикукър, но за запичане на заливката се премества във фурна**
  • боб с наденица – приготвя се в мултикукър.
  • пиле/свинско с ориз/зеле/картофи – приготвя се в херметичен мултикукър, но за запичане се премества във фурна**. Вкусът ще Ви изненада приятно, дори и ястието да не е запечено.
  • пълнени чушки – приготвят се в херметичен мултикукър, но за запичане се преместват във фурна**.
  • кюфтета по чирпански – приготвят се в херметичен мултикукър, не е необходимо запичане..
  • капама – приготвя се в херметичен мултикукър.
  • гювеч – приготвя се в херметичен мултикукър, но за запичане се премества във фурна**. Вкусът ще Ви изненада приятно, дори и ястието да не е запечено.
  • запечени филийки със сирене/кашкавал/кайма – приготвят се в еър фрайър.
  • кисело мляко – приготвя се в мултикукър.
  • пържени кюфтета/кебапчета – приготвят се в еър фрайър.

*Функция, налична при част от моделите.
**Не важи при комбиниран уред херметичен мултикукър и еър фрайър (напр. Instant Pot DUO CRISP + Air Fryer и Instant Pot PRO CRISP + Air Fryer), където ястието се запича само със смяна на херметичния капак с air fryer капака.

Обобщение:

Херметичните мултикукъри се незаменим помощник, когато става дума за съвременно здравословно готвене. Те готвят бързо, тихо, без мирис, без отделяне на много топлина, без цапане на множество тенджери и тигани. Основният им недостатък е невъзможността за ефективно печене и запичане. Изключение правят комбинираните модели херметичен мултикукър + еър фрайър, където този недостатък е решен, чрез добавянето на допълнителен запичащ капак с нагревателен елемент и вентилатор. Допълнителна информация за предимствата при готвене с Instant Pot, можете да намерите тук.

Еър фрайърите загряват изключително бързо и са отличен помощник най-вече за пържене с малки количества мазнина, за бързо запичане, както и претопляне на вече готови ястия.

 


Статиите и снимките, публикувани на този сайт, са обект на авторско право. Копирането и разпространяването им с търговска цел, без изрично писмено съгласие на InstantPot.bg, е забранено.

Вашата количка

Количества: 0 Артикули: 0
Нямате продукти в количка.
0.00 лв. (вкл. ДДС)
0.00 лв.