fbpx

Рецепта за Супа леща

 

Супа леща

Instant Pot Bulgaria
ТИП ЯСТИЕ Основно ястие, Супа
КУХНЯ Българска
ПОРЦИИ 4

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  

  • 160 гр. леща добре измита
  • 40 мл. олио
  • 2 бр. морков
  • 40 гр. корен от целина
  • 1/2 бр. глава лук около 40 гр.
  • 3 бр. скилидки чесън големи или 4 по-малки
  • 1 с.л. червен пипер не много пълна
  • 1 с.л. чубрица по възможност домашна
  • 1.4 л. вода гореща
  • сол на вкус
  • магданоз на вкус нарязан на ситно
  • 1 с.л. доматено пюре/паста по желание
  • 1/2 бр. домат бланширан и нарязан на кубчета, по желание
  • 1 с.л. брашно по желание

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
 

  • Нарежете всички зеленчуци на дребни кубчета. Нарежете чесъна на филийки. Ако ако не желаете да се усеща много силно в супата, оставете скилидките цели или ги разполовете на две.
  • Изберете програма SAUTE (СОТИРАНЕ) с настройка Normal и оставете да загрее добре.
  • Добавете олиото във вътрешния съд на Instant Pot.
  • Когато олиото се нагорещи запържете лука за 3-4 минути, докато пусне аромат, но без да загаря или да се карамелизира.
  • Добавете червения пипер и разбъркайте за 10-15 секунди. По желание и за по-плътен бульон на този етап заедно с червения пипер добавете и запържете и брашното.
  • Добавете доматеното пюре и разбъркайте, за да се смеси добре.
  • Добавете горещата вода, лещата и останалите зеленчуци, както и солта и чубрицата. Накрая добавете и бланширания домат. Изключете програмата за сотиране с CANCEL (ОТКАЗ) и поставете капака за готвене под налягане.
  • Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на High Pressure (Високо налягане) на 10 минути.
  • Когато времето изтече, бързо освободете налягането.
  • Сервирайте като поръсите с нарязания на ситно магданоз. За още по-добър вкус можете да прибавите малко оцет и лют пипер.

Съвети

Ако ползвате чубрица, която не е домашна, може да добавите и по-голямо количество, тъй като ароматът на домашната чубрица е по-силен.
ТАГОВЕ леща, моркови, целина
Умения

Публикувано на

18/11/2020