Сладкиш с череши
Оборудване
- Сито за брашно с диаметър 17 см;
- 2 бр. хартиени подложки за печене
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 85 гр. масло със стайна температура
- 120 гр. захар
- 1 бр. яйце (L)
- 120 мл. прясно мляко
- 200 гр. брашно за кекс или 200 гр. бяло брашно + 2 ч.л. бакпулвер
- 2 бр. ванилии
- 1 щипка сол
- 250-400 гр. череши (или вишни кайсии, круши и др.), почистени от костилките
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- В чаша разбъркайте леко с вилица яйцето и солта, за да обедините жълтъка с белтъка.
- Разбийте маслото, ванилията и захарта за 3 минути с миксер.
- Добавете яйцето на 2 пъти в масления крем, при непрекъснато разбиване.
- Добавете на по 3 порции млякото и брашното за кекс, като ги редувате: добавете 1/3 от млякото, разбъркайте с най-ниската скорост на миксера, добавете 1/3 от брашното... и така докато бъдат усвоени до получаване на еднороден, пухкав крем.
- Изберете програма BAKE (ПЕЧЕНЕ), настройте температурата на 180˚С и времето за готвене на 45 минути.
- Поставете хартиена подложка в ситото, изсипете сместа за сладкиш вътре и я позагладете.
- Подредете отгоре плътно едно до друго плодовете. По желание можете да поръсите най-отгоре с 1 ч.л захар, за да получите апетитна сладка коричка.
- Когато уредът сигнализира с Add food, поставете ситото върху приставката, затворете кошницата и намалете температурата на 160˚С.
- Когато програмата приключи, извадете ситото, покрийте го с втората хартиена подложка, обърнете го и го отстранете.
- Поставете сладкиша с двете подложки отгоре и отдолу отново в кошницата на еър фрайъра (с черешите надолу, върху втората подложка ) настройте го отново на програма BAKE (ПЕЧЕНЕ), температурата на 160˚С и времето за готвене на 5 минути, за да допечете сладкиша, ако е необходимо.
- След края на програмата извадете сладкиша да изстива върху решетка, обърнат отново с плодовете нагоре. Щом изстине до степен да можете да боравите с него, без да Ви пари, премахнете и втората хартиена подложка, за да може сладкишът да изстине напълно върху решетката, преди да го нарежете. Да Ви е сладко!
Сладкишът стана чудесен. За плодове избрах кайсии и замених захарта с подсладител (стевия + еритритол).