Шоколадова торта с ягоди
Оборудване
- Форма за торта/кекс с подходящ размер
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
за блатовете
- 1 ч.ч. захар
- 3/4 ч.ч. брашно
- 1/2 ч.ч. какао
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. сода
- 1/2 ч.л. сол
- 2 бр. яйца
- 1/2 ч.ч. прясно мляко
- 1/4 ч.ч. олио растително
- 1 ч.л. ванилия
- 1/4 ч.ч. вода
за крема
- 1 ч.ч. масло
- 3 ч.ч. пудра захар
- 1/2 ч.ч. какао
- 3 с.л. сметана за готвене
- 2 ч.л. ванилия
- 1/8 ч.л. сол (щипка сол)
- 2 ч.ч. ягоди нарязани на половинки
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
блат
- В голяма купа смесете сухите съставки (захарта, брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта) и ги разбъркайте добре.
- В друга купа смесете мокрите съставки: яйцата, млякото, олиото и ванилията (с изключение на водата).
- Постепенно добавете сухите съставки към мокрите. Разбърквайте добре до получаване на хомогенна смес.
- Добавете водата към сместа и разбъркайте добре.
- Намазнете форма за торта / кекс и изсипете направената вече смес.
- Добавете 1 1/2 ч.ч. вода във вътрешния съд на Instant Pot. Поставете решетката за готвене на пара и внимателно сложете формата отгоре. Поставете капака за готвене под налягане.
- Изберете програмата PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на High Pressure (Високо налягане) и времето на 35 минути.
- Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено за 10 минути, след което освободете бързо (ръчно) останалата пара.
- Внимателно извадете формата от уреда и я оставете да се охлади.
крем
- С помощта на миксер разбийте маслото, докато стане леко и пухкаво.
- Постепенно добавете пудрата захар и разбивайте, докато се получи пухкава и гладка хомогенна смес.
- Добавете какаото, сметаната, ванилията и солта. Разбийте до пълното смесване на съставките и до получаване на глазура с гладка и хомогенна текстура.
сглобяване
- След като тортата е напълно охладена, внимателно я обърнете и я извадете от формата.
- Разрежете тортата хоризонтално през средата и нанесете половината от шоколадовия крем върху долния блат.
- Наредете ягодовите резени върху крема и поставете втората половина на тортата.
- Разпределете останалата глазура върху горната част на тортата и поставете останалите ягоди в центъра.