Печено цяло пиле с пармезан и лимон
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 1 бр. цяло пиле (около 1.4 кг.)
- 1-2 бр. лимони (сок от 1 лимон, 2 с.л. лимонов зест)
- 2-3 ч.л. сол (или на вкус)
- 2-3 ч.л. черен пипер (или на вкус)
- 4 бр. клонки розмарин цели
- 2 ч.л. розмарин нарязан на ситно (2-3 бр. клонки)
- 2 ч.л. червен пипер люспи (или на вкус)
- 45 гр. пармезан настърган
- 4 ч.ч. пилешки бульон
- зехтин за намазняване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Настържете 2 ч.л. лимонова кора (1-2 лимона) в малка купа. Запазете лимоните за лимонов сок.
- Разбъркайте лимоновата кора със солта, черния пипер, нарязания розмарин и червения пипер.
- Овкусете пилето отвътре и отвън като втриете сместа от подправки.
- Във вътрешността на пилето поставете 2 клонки розмарин.
- Поставете решетката за готвене на пара във вътрешния съд на Instant Pot (по желание можете и да не използвате решетката на този етап, а да поставите пилето директно на дъното на вътршния съд).
- Поставете пилето с гърдите надолу върху решетката, добавете пилешкия бульон и 2 клонки розмарин.
- Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на High Pressure (Високо налягане) и време 20 минути.
- Когато програмата приключи, освободете бързо налягането, извадете пилето като използвате кухненски щипки или дръжките на решетката за готвене на пара (В зависимост от размера на пилето или ако имате притеснения относно готовността му, можете да добавите няколко минути към готвенето под налягане или да оставите за няколко минути налягането да се освобождава естествено).
- Изсипете течността от вътрешния съд и го подсушете добре.
- Намазнете пилето със зехтина като използвате готварска четка или го полеете/напръскате.
- Върнете пилето във вътрешния съд, като го поставите отново върху решетката за готвене на пара с гърдите надолу (трябва да е осигурена циркулация на горещия въздух около всички страни, включително и отдолу).
- Поставете капака Air Fryer и настройте програма ROAST (ПЕЧЕНЕ) на температура 200°C и време 25 минути.
- По средата на времето за готвене или когато уредът сигнализира (за обръщане), обърнете внимателно пилето с гърдите нагоре и поръсете с настъргания пармезан, след което продължете готвенето.
- Когато готвенето приключи, вътрешната температура на месото трябва да бъде 75°C.
- Оставете пилето да “почине“ за 5-10 мин. (можете да оставите пилето във вътрешния съд или да го извадите и поставите върху голяма чиния), след което го полейте със сока на 1 лимон. *Ако сте оставили пилето във вътрешния съд, сокът от лимона ще се смеси с капките мазнина на дъното на съда.
- Нарежете пилето на съответните порции и сервирайте, като полеете с лъжичка от мазнината, която се е събрала на дъното на вътрешния съд по време на печенето.
Получи се невероятно вкусно пиле . С много добра препечена коричка и идеално изпечено месо. Рецептата е много сполучлива. Препоръчвам да опитате.