fbpx

Рецепта за Кюфтета по чирпански

 

Кюфтета по чирпански

Instant Pot Bulgaria
ТИП ЯСТИЕ Основно ястие
КУХНЯ Българска
ПОРЦИИ 4

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  

За кюфтенцата

  • 500 гр. кайма смес 60/40 или само от свинско месо
  • кимион на вкус
  • черен пипер на вкус
  • чубрица на вкус
  • сол на вкус
  • 1/3 бр. глава лук ситно нарязана или настъргана
  • 50 мл. хладка вода

Останалите продукти

  • 50 мл. олио
  • 3 бр. картофи големи, около 400 гр., нарязани на хапки
  • 1 бр. морков около 60-70 гр.
  • 1/2 бр. червена пиперка около 50-60 гр.
  • 1 бр. глава лук около 140 гр.
  • 2-3 бр. скилидки чесън
  • 200 гр. домати от консерва пулпа или на кубчета
  • 1 с.л. чубрица по възможност домашна
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1 бр. дафинов лист
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус
  • лют червен пипер на вкус по желание
  • 1 с.л. брашно за сгъстяване
  • магданоз за сервиране

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
 

  • Овкусете каймата с 2-3 щипки кимион, черен пипер, чубрица, сол и 1/3 глава лук, нарязана на ситно или настъргана. Добавете 50 мл. хладка вода (около 10% от теглото на каймата). Омесете добре за няколко минути и оформете от нея 10-12 кюфтенца. За да може каймата да поеме хубаво ароматите е хубаво да я оставете в хладилника за едно денонощие или поне за няколко часа, преди да я оформите на кюфтенца.
  • Нарежете картофите на хапки и поставете в купа с вода.
  • Нарежете чушката, моркова и лука на малки кубчета. Накълцайте чесъна.
  • Изберете програма SAUTE (СОТИРАНЕ) с настройка Normal и оставете да загрее добре.
  • Във вътрешния съд на Instant Pot добавете олиото.
  • Добавете нарязаните на кубчета зеленчуци (морков, червена пиперка, лук) и чесъна и запържете за 3-4 минути.
  • Добавете подправките (чубрица, червен пипер, дафинов лист, сол, черен пипер, лют червен пипер по желание) и запържете за още 10-15 секунди.
  • Добавете доматите от консерва и нарязаните на хапки картофи заедно с водата, в която са престояли (във водата има разтворено нишесте, което ще помогне за получаването на по-плътен бульон).
  • Подредете кюфтенцата отгоре и ако е необходимо добавете още малко вода, за да може почти да се покрият.
  • Изключете програмата за сотиране с CANCEL (ОТКАЗ) и поставете капака за готвене под налягане.
  • Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Low Pressure (Ниско налягане) на 12 минути.
  • Когато времето изтече, бързо освободете налягането.
  • Добавете размитото в малко вода брашно и включете отново програма SAUTE (СОТИРАНЕ), за да поври 3-4 минути и сосът да се уплътни.
  • Сервирайте с нарязан на ситно магданоз и топъл домашен хляб 🙂

Съвети

Ако доматите от консерва имат по-кисел вкус, можете да добавите 1 равна с.л. захар, за да компенсирате.
За да обогатите още вкуса, можете да направите една допълнителна стъпка като предварително оваляте в брашно кюфтенцата и ги запържите до златисто в олио във вътрешния съд. След това извадете кюфтенцата и преминете към задушаването на зеленчуците и следващите стъпки.
За по-гъст бульон можете да добавите и 2 с.л. брашно за сгъстяване.
Ако ползвате чубрица, която не е домашна, може да добавите и по-голямо количество, тъй като ароматът на домашната чубрица е по-силен.
ТАГОВЕ доматено пюре, кайма, картофи, моркови, червена чушка
Умения

Публикувано на

17/11/2020