Изберете страница

Рецепта за Кюфтета от картофи и тиквички

 

Инстант Пот | Рецепта за Кюфтета от картофи и тиквички

Кюфтета от картофи и тиквички

Все още няма оценка
Instant Pot Bulgaria
ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА 20 мин.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ 30 мин.
за "почивка" на сместа 30 мин.
ТИП ЯСТИЕ Детско меню, Компонент, Основно ястие, Предястие
ПОРЦИИ 5

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  

За кюфтетата

  • 600 гр. тиквички обелени и настъргани на ситно
  • 400 гр. картофи средно големи, измити
  • 1-2 бр. стръка пресен лук нарязан на ситно (25 гр.)
  • 1 бр. яйце размер "М"
  • 3 с.л. галета + допълнително за овалване
  • 1 с.л. брашно
  • щипка бакпулвер добавен към брашното
  • 100 гр. сирене натрошено
  • 25 гр. сирене чедър нарязано на малки кубчета (по желание)
  • 25 гр. пармезан настърган (по желание)
  • 30 гр. масло разтопено
  • 1 1/2 ч.л. сол
  • копър нарязан на ситно (на вкус)
  • магданоз нарязан на ситно (на вкус)
  • олио (за намазняване)
  • 1 ч.ч. вода

За соса (по желание)

  • 2 с.л. кисело мляко
  • 2 с.л. майонеза
  • 2 с.л. заквасена сметана
  • чесън на вкус
  • копър на вкус
  • сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
 

Приготвяне на кюфтетата

  • Поставете настърганите тиквички в гевгир над купа. Посолете ги с 1 ч.л. сол, разбъркайте ги и ги оставете да се отцеждат за около 30 минути.
  • Поставете картофите (цели и необелени) върху мултифункционалната решетка. Добавете водата във вътрешния съд.
  • Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Високо налягане (High) и времето за готвене на 8 минути.
  • Когато програмата приключи, освободете бързо (ръчно) налягането.
  • Извадете картофите заедно с решетката. Картофите няма да са напълно сготвени. В процеса на изстиване ще се сготвят до полуготово състояние, точно каквото е необходимо.
  • В купа смесете настърганите тиквички, лука, копъра и магданоза.
  • Към сместа добавете яйцето, галетата, брашното (с бакпулвера) и натрошеното сирене.
  • Добавете сиренето чедър и пармезана.
  • Обелете картофи и ги настържете на ситно ренде.
  • Добавете маслото и 1/2 ч.л. сол.
  • Разбъркайте картофите и ги добавете в купата при останалите продукти.
  • Омесете добре сместа. Покрийте купата с капак и я оставете да „си почине“ в хладилник за около 30 минути.
  • Оформете кюфтетата, като предварително намазните ръцете си. Сплескайте ги до около 1,5 см. дебелина и ги оваляйте в галета.

Печене (в комбиниран уред или в отделен ейр фрайър)*

  • Изберете програма AIR FRY (ПЪРЖЕНЕ С ГОРЕЩ ВЪЗДУХ), настройте температурата на 188˚С и времето за готвене на 22 минути, след което натиснете Start.
  • Когато уредът сигнализира с Add food, намазнете приставката/кошницата и подредете кюфтетата в кошницата.

Приготвяне на соса и сервиране

  • Поднесете кюфтетата от тиквички и картофи със сос от равни части кисело мляко, майонеза и заквасена сметана, подправен със счукан чесън, сол и копър на вкус.

Бележки

*Печенето в комбиниран уред или в отделен еър фрайър може да отнеме различно време до няколко минути. Гответе до готовност и получаване на златиста коричка.
ТАГОВЕ брашно, галета, картофи, масло, пресен лук, сирене, тиквички, чедър, яйца
Умения

Публикувано на

17/09/2022

Изпращане на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оценете рецептата