Лава кейк с фъстъчено масло
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 1/2 ч.ч. масло нарязано на кубчета (около 115 гр.) + допълнително за намазняване на купичките
- 1 ч.ч. шоколадов чипс
- 1/2 ч.ч. пудра захар + допълнително за поръсване
- 2 бр. яйца големи
- 2 бр. яйчени жълтъци
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 1/4 ч.ч. какао неподсладено
- 1/4 ч.ч. брашно универсално
- 1/2 ч.л. сол
- 4 с.л. фъстъчено масло разделено
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Намазнете четири купички за суфле (с диаметър около 8 см.).
- Смесете маслото и шоколадовия чипс, и разтопете на водна баня или в микровълнова фурна в подходящ съд (на интервали от 30 сек. до готовност).
- Добавете пудрата захар, яйцата, допълнителните жълтъци и ванилията, и ги разбъркайте на ръка или с миксер на ниска скорост до получаване на гладка смес. Прибавете какаото, брашното и солта и разбъркайте, докато се смесят. Не прекалявайте с разбъркването.
- Напълнете купичките наполовина със сместа, след което във всяка добавете по 1 с.л. фъстъчено масло в средата, така че да не достига до стените на съда. Отгоре разпределете останалата смес. Покрийте плътно купичките с фолио.
- Поставете решетката за готвене на пара във вътрешния съд Instant Pot и добавете 1 чаша (250 мл) вода. Поставете купичките върху решетката (при уред с по-малка вместимост, подредете три от купичките върху решетката, а четвъртата сложете в центъра върху останалите купички).
- Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на High Pressure (Високо налягане) и време 20 мин.
- Когато програмата приключи, освободете бързо налягането.
- Внимателно извадете купичките, като използвате щипки. Премахнете фолиото и отлепете лава кейка от стените на купичките с нож или шпатула.
- Обърнете лава кейка върху чиния и поръсете с пудра захар преди сервиране.