Generic selectors
Само точни съвпадения
Търси в заглавието
Търси в съдържанието
Post Type Selectors
Продукти
Рецепти
Статии
Страници

 

Рецепта за Супа от коприва

Супа от коприва

Все още няма оценка
Instant Pot Bulgaria
ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА 10 мин
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ 20 мин
ТИП ЯСТИЕ Супа
ПОРЦИИ 3

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  

  • 150-200 гр. свежа млада коприва (или 120 гр. връхчета с по 4 листенца)
  • 1.5 л. вряла вода
  • 4 с.л. олио
  • 50 гр. домати смлени
  • 1 бр. глава лук нарязан на ситно
  • 1 бр. морков нарязан на ситно
  • 1 бр. картоф средно голям, нарязан на кубчета
  • 3 бр. скилидки чесън нарязан на кръгчета
  • 1 бр. стрък зелен чесън или пресен лук
  • 1 щипка мащерка (малка)
  • млян черен пипер на вкус
  • 1.5 ч.л. сол или на вкус
  • 1 с.л. с връх препечено брашно
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 2 с.л. фиде (1 топка) начупено на дребно

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
 

  • Почистете копривата от основните ѝ стъбла, като останат предимно само листенца. Измийте я в студена вода, ако се налага, няколко пъти.
  • Поставете я в голяма купа и я залейте с вряла вода. След 1 минута я изцедете в голям гевгир и я оставете да се доизцежда. Така копривата ще си запази свежия зелен цвят.
  • Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на висока степен и оставете уреда да загрее.
  • Добавете олиото, лука и моркова, и ги сотирайте, докато омекнат.
  • Добавете доматите, разбъркайте и ги оставете и тях да се сотират за около 1 минута.
  • Нарежете изцедената коприва на лентички. Добавете я при останалите продукти във вътрешния съд и разбъркайте.
  • Добавете червения пипер, разбъркайте и веднага „угасете“ с врялата вода.
  • Добавете картофа, солта и мащерката. Изключете програмата и деглазирайте дъното на съда.
  • Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Високо налягане (High) и времето за готвене на 10 минути.
  • Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено за 10 минути, след което освободете бързо останалата пара.
  • Разбъркайте препеченото брашно с 2-3 с.л. студена вода.
  • Във вътрешния съд добавете чесъна и размитото препечено брашно. Разбъркайте.
  • Добавете начупеното фиде и изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на ниска степен (степен 3 или Lo). Оставете фидето да покъкри 3 минути.
  • Добавете зеления чесън и черния пипер.
  • След приключване на готвенето, изчакайте супата да се охлади и сериврайте. По желание, можете да добавите лъжица кисело мляко.

Бележки

Допълнителна подправка: Смесете и разбъркайте 2 с.л. смлени орехи, 2 скилидки пресован чесън, 1 с.л. оцет, 2 с.л. олио (или зехтин), 2 с.л. вода и 1/2 ч.л. сол.
ТАГОВЕ картофи, моркови, чесън, домати, лук, коприва

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оценете рецептата




Максималният размер на файла за качване: 10 MB. Можете да качите: снимка. Пуснете файловете тук

Вашата количка

Количества: 0 Артикули: 0
Нямате продукти в количка.
0.00 лв. (вкл. ДДС)
0.00 лв.