Супа от коприва
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 150-200 гр. свежа млада коприва (или 120 гр. връхчета с по 4 листенца)
- 1.5 л. вряла вода
- 4 с.л. олио
- 50 гр. домати смлени
- 1 бр. глава лук нарязан на ситно
- 1 бр. морков нарязан на ситно
- 1 бр. картоф средно голям, нарязан на кубчета
- 3 бр. скилидки чесън нарязан на кръгчета
- 1 бр. стрък зелен чесън или пресен лук
- 1 щипка мащерка (малка)
- млян черен пипер на вкус
- 1.5 ч.л. сол или на вкус
- 1 с.л. с връх препечено брашно
- 1 ч.л. червен пипер
- 2 с.л. фиде (1 топка) начупено на дребно
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Почистете копривата от основните ѝ стъбла, като останат предимно само листенца. Измийте я в студена вода, ако се налага, няколко пъти.
- Поставете я в голяма купа и я залейте с вряла вода. След 1 минута я изцедете в голям гевгир и я оставете да се доизцежда. Така копривата ще си запази свежия зелен цвят.
- Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на висока степен и оставете уреда да загрее.
- Добавете олиото, лука и моркова, и ги сотирайте, докато омекнат.
- Добавете доматите, разбъркайте и ги оставете и тях да се сотират за около 1 минута.
- Нарежете изцедената коприва на лентички. Добавете я при останалите продукти във вътрешния съд и разбъркайте.
- Добавете червения пипер, разбъркайте и веднага „угасете“ с врялата вода.
- Добавете картофа, солта и мащерката. Изключете програмата и деглазирайте дъното на съда.
- Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Високо налягане (High) и времето за готвене на 10 минути.
- Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено за 10 минути, след което освободете бързо останалата пара.
- Разбъркайте препеченото брашно с 2-3 с.л. студена вода.
- Във вътрешния съд добавете чесъна и размитото препечено брашно. Разбъркайте.
- Добавете начупеното фиде и изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на ниска степен (степен 3 или Lo). Оставете фидето да покъкри 3 минути.
- Добавете зеления чесън и черния пипер.
- След приключване на готвенето, изчакайте супата да се охлади и сериврайте. По желание, можете да добавите лъжица кисело мляко.