Generic selectors
Само точни съвпадения
Търси в заглавието
Търси в съдържанието
Post Type Selectors
Продукти
Рецепти
Статии
Страници

 

Рецепта за Супа от коприва

Супа от коприва

5* от 1 глас
Instant Pot Bulgaria
ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА 10 мин
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ 20 мин
ТИП ЯСТИЕ Супа
КУХНЯ Българска, ВЕЛИКДЕНСКА
ПОРЦИИ 3
Тип уред Мултикукър, Комбиниран мултикукър

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  

  • 150-200 гр. свежа млада коприва (или 120 гр. връхчета с по 4 листенца)
  • 1.5 л. вряла вода
  • 4 с.л. олио
  • 50 гр. домати смлени
  • 1 бр. глава лук нарязан на ситно
  • 1 бр. морков нарязан на ситно
  • 1 бр. картоф средно голям, нарязан на кубчета
  • 3 бр. скилидки чесън нарязан на кръгчета
  • 1 бр. стрък зелен чесън или пресен лук
  • 1 щипка мащерка (малка)
  • млян черен пипер на вкус
  • 1.5 ч.л. сол или на вкус
  • 1 с.л. с връх препечено брашно
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 2 с.л. фиде (1 топка) начупено на дребно

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
 

  • Почистете копривата от основните ѝ стъбла, като останат предимно само листенца. Измийте я в студена вода, ако се налага, няколко пъти.
  • Поставете я в голяма купа и я залейте с вряла вода. След 1 минута я изцедете в голям гевгир и я оставете да се доизцежда. Така копривата ще си запази свежия зелен цвят.
  • Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на висока степен и оставете уреда да загрее.
  • Добавете олиото, лука и моркова, и ги сотирайте, докато омекнат.
  • Добавете доматите, разбъркайте и ги оставете и тях да се сотират за около 1 минута.
  • Нарежете изцедената коприва на лентички. Добавете я при останалите продукти във вътрешния съд и разбъркайте.
  • Добавете червения пипер, разбъркайте и веднага „угасете“ с врялата вода.
  • Добавете картофа, солта и мащерката. Изключете програмата и деглазирайте дъното на съда.
  • Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Високо налягане (High) и времето за готвене на 10 минути.
  • Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено за 10 минути, след което освободете бързо останалата пара.
  • Разбъркайте препеченото брашно с 2-3 с.л. студена вода.
  • Във вътрешния съд добавете чесъна и размитото препечено брашно. Разбъркайте.
  • Добавете начупеното фиде и изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на ниска степен (степен 3 или Lo). Оставете фидето да покъкри 3 минути.
  • Добавете зеления чесън и черния пипер.
  • След приключване на готвенето, изчакайте супата да се охлади и сервирайте. По желание, можете да добавите лъжица кисело мляко.

Видео

Бележки

Допълнителна подправка: Смесете и разбъркайте 2 с.л. смлени орехи, 2 скилидки пресован чесън, 1 с.л. оцет, 2 с.л. олио (или зехтин), 2 с.л. вода и 1/2 ч.л. сол.
ТАГОВЕ домати, лук, коприва, картофи, моркови, чесън

1 отговорa за "Рецепта за Супа от коприва"

5 from 1 vote

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оценете рецептата




Максималният размер на файла за качване: 10 MB. Можете да качите: снимка. Пуснете файловете тук

Вашата количка

Количества: 0 Артикули: 0
Нямате продукти в количка.
0.00 лв. / 0.00 € (вкл. ДДС)
0.00 лв. / 0.00 €