Изберете страница

Рецепта за Скумрия с домати (плакия)

 

Инстант Пот | Рецепта за Скумрия с домати (плакия)

Скумрия с домати (плакия)

5* от 3 гласа
Instant Pot Bulgaria
ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА 10 мин.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ 35 мин.
ТИП ЯСТИЕ Основно ястие
ПОРЦИИ 2

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  

  • 2 бр. риба скумрия средно големи, почистени
  • 1 бр. лимон (ще се използва сокът)
  • 2 бр. зърна бахар
  • 2 бр. дафинови листа
  • 100 гр. кромид лук нарязан на полумесеци
  • 100 гр. праз лук нарязан на полумесеци
  • 3 с.л. олио
  • 1 бр. морков нарязан на полумесеци
  • 1 бр. зелена чушка нарязана на кубчета
  • 20 гр. корен от целина нарязана на кубчета
  • 100 мл. бяло вино
  • 100 мл. вода
  • 2 бр. листа девисил
  • 2 бр. листа от целина
  • 100 мл. доматен сок
  • 2 бр. домати единият нарязан на кубчета, а другият - на шайби
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • черен пипер на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
 

  • Почистете рибите от главите и опашките. Измийте рибите, като обърнете специално внимание на тъмните ципи и на черната ивица отвътре по продължение на гръбнака. Премахнете ги.
  • Подсушете леко рибите с кухненска хартия и ги сложете в чиния.
  • Поръсете рибите отвсякъде с лимоновия сок.
  • Посолете рибите отвътре и отвън.
  • Поставете във вътрешността на рибите по 1 бр. зърно бахар и по 1 бр. дафинов лист, и поръсете с черен пипер.
  • Оставете рибите настрани, за да се мариноват.
  • Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на степен High (Висока) и добавете олиото.
  • След като мазнината загрее, добавете двата вида лук и моркова, и ги сотирайте за няколко минути. След като лукът омекне, намалете степента на програмата.
  • Добавете захарта и разбъркайте.
  • Добавете чушката и корена от целина, и разбъркайте.
  • След около минута добавете нарязания на кубчета домат, солта и черния пипер.
  • Добавете бялото вино, разбъркайте и изчакайте, докато алкохолът се изпари.
  • Добавете водата, зелените подправки и доматения сок, и разбъркайте.
  • След като ястието закъкри, добавете рибите.
  • Похлупете със стъклен капак и гответе в продължение на 10 минути.
  • Обърнете рибите от другата страна и върху тях подредете доматите на шайби.
  • Поръсете със сол и намажете отгоре с олио. Поставете отново капак и гответе още 10 минути.
  • Когато времето изтчече, поставете капака Air Fryer и изберете програма ROAST (ПЕЧЕНЕ), настройте температурата на 190˚С и времето за готвене на 15 минути.
  • Когато програмата приключи, оставете ястието за още 5 минути под капак, след което го сервирайте.
ТАГОВЕ бяло вино, девисил, доматен сос, домати, зелена чушка, лук, моркови, праз лук, скумрия, целина
Умения

Публикувано на

12/09/2022

2 коментара

  1. Николай

    1 star
    Въпросната рецепта е по-подходяща за тава.
    В Инстант пот съм готвил скумрия ропотамо, по рецепта за тенджера под налягане. Номера е след като се сготви да престои без да се бута най-малко денонощие, а може и седмица. Аз махам вътрешния съд, покривам го с фолио и в хладилника за няколко дена. Но нямя какво да се лъжем, качеството на скумрията, която се продава сега е много ниско и от това страват приготвените ястия.

    Отговор
  2. Росица

    5 stars
    Изглежда вкусно. Ще пробвам и ще споделя.

    Отговор

Изпращане на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оценете рецептата