Тесто за Йоркширкска тортила
Оборудване
- Форма за кекс
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 90 гр. брашно
- щипка сол
- 20 мл. вода
- 2 бр. яйца
- 80 мл. прясно мляко пълномаслено
- 2 гр. див лук пресен, ситно нарязан
- олио за намазняване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- В купа смесете брашното и солта, и направете кладенче в средата.
- Добавете водата, яйцата и млякото, и замесете тестото, докато стане гладко.
- Добавете дивия лук и омесете отново.
- Оставете тестото да „почине“ за няколко часа в хладилник.
- Извадете тестото на стайна температура 30 минути преди да започнете готвенето.
- Намазнете дъното на формата за кекс и поставете половината от тестото в нея.
- Изберете програма AIR FRY (ПЪРЖЕНЕ С ГОРЕЩ ВЪЗДУХ), настройте температурата на 205°C и времето за готвене на 8 минути, след което натиснете Start.
- Когато уредът сигнализира с Add food, поставете допълнителния съд в кошницата.
- Печете тестото, докато бухне и придобие златист загар.
- След като програмата приключи, извадете тортилата от съда.
- Намазнете отново дъното на формата за кекс и поставете останалото тесто в нея. Повторете стъпки от 7 до 9.
Бележки
- Изпечено телешко месо, хрян, печени (хрупкави) картофи, зелени зеленчуци ( в рецептата са използвани брюкселско зеле и сотирани зеленчуци), горчица.
- Сотирани гъби или печени ядки, хрупкав нахут (приготвен в Instant Vortex за 6 мин. на 205°С), печени картофи, печен орех, сос по избор (подходящи са бял сос и салца).
- Оставянето на тестото "да почине" спомага за бухването му, както и за по-добрия вкус и перфектния краен резултат. Стремете се да осигурите време за почивка поне няколко часа, или по възможност 3 дни.
- Можете да изберете между студено втасване или втасване на стайна темепратура. Студеното втасване придава едновременно пухкавост и плътност на тестото, а това на стайна температура - хрупкавост и пухкавост.