fbpx

Рецепта за Постни зелеви сарми с праз и сини сливи

 

Постни зелеви сарми с праз и сини сливи

Instant Pot Bulgaria
ТИП ЯСТИЕ Основно ястие
КУХНЯ Българска, Коледна
ПОРЦИИ 5

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  

  • 200 гр. ориз
  • 100 гр. булгур по желание, ако не се използва количеството се заменя с ориз
  • 200 гр. праз лук нарязан на 4 по дължина и след това на ситно
  • 130-180 гр. сини сливи сушени, без костилка, нарязани на кубчета (количеството може да се промени според личните предпочитанията)
  • 15 бр. листа кисело зеле за 15 сарми
  • 60 гр. олио за запържване
  • 1 с.л. джоджен
  • 1 ч.л. чубрица
  • 1 ч.л. червен пипер
  • лют пипер на вкус около 2 щипки, за лека пикантност
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус
  • 350 мл. вода
  • 200 мл. зелев сок може да се замени с вода ако сокът е много солен или в случай че не е наличен

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
 

  • Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) с настройка на температурата на Normal.
  • След като уредът загрее добавете олиото във вътрешния съд на Instant Pot. Добавете и запържете праза в сгорещеното олио за 2-3 минути докато омекне, след което добавете измития и отцеден ориз и запържете за още 4-5 минутки, докато и оризът промени цвета си.
  • Добавете подправките, булгура и нарязаните на малки кубчета сини сливи. Добавете 350 мл. топла вода и започнете да разбърквате докато около 80% от водата се поеме от ориза.
  • Спрете програмата с CANCEL (ОТКАЗ) и извадете вътрешния съд, за да може сместа да се охлажда.
  • Докато сместа се охлади пригответе зелето. Увийте стегнато плънката в сарми. Измийте вътрешния съд или използвайте резервен.
  • Намажете дъното на вътрешния съд с малко олио и сложете 1 голям зелев лист като основа. Подредете отгоре сармите на един или два реда, според размера.
  • Добавете 200 мл. зелев сок (или вода). Сложете капака за готвене под налягане.
  • Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Ниско налягане (Low) и време 20 минути.
  • Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено за 10-15 МИН. или изцяло.
  • Сармите са готови за консумация.
  • По желание сармите могат да се запекат допълнително във фурна на 180оС за около 15 мин. докато станат златисти.

Съвети

Джоджена и чубрицата могат да се заменят с канела и ориенталски подправки.
ТАГОВЕ булгур, джоджен, кисело зеле, ориз, праз лук, сини сливи, чубрица
Умения

Публикувано на

18/12/2020